Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Chileense muurschilderingen op website Harvard

Datum : 22/07/2014
Land : Chili

Chileense muurschilderingen op website Harvard

Tijdens de dictatuur van Augusto Pinochet in Chili (1973-1990) zijn er honderden muurschilderingen gemaakt. Toen heeft de fotograaf Andrés Romero Spethman samengewerkt met schilders van de brigadas muralistas (groepen kunstschilders die politiek betrokken waren) uit de Socialistische Partij en andere linkse partijen. Tussen 1983 en 1990 hebben deze schilders de straten van Santiago geverfd. Deze muurschilderingen toonden de essentie, de kracht en de beelden van de politieke demonstraties van een belangrijke periode uit de Chileense geschiedenis.

Onderwerpen waren, onder andere, het presidentieel paleis La Moneda in vlammen, politieke iconen zoals de voormalige president Salvador Allende, de muzikant Víctor Jara en de dichter Pablo Neruda. Meestal heeft het Chileense leger deze stukken vernietigd kort nadat ze geschilderd waren, maar dankzij het beeldmateriaal van Spethman bestaat nu een verzameling van de muurschilderingen in het archief van de VIA (Visual Information Access) op de website van Harvard.

De VIA is een online register van kunst, cultuur en geschiedenis van verschillende onderwerpen die bedoeld zijn als leerstof voor studenten, maar die ook beschikbaar is voor de grote massa. De inhoud van dit online register hoort tot Harvard.

Bron : Harvard.edu
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug