Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Chileense politici noemen Wereldbank oneerlijk

Datum : 15/01/2018
Land : Chili

Chileense politici noemen Wereldbank oneerlijk

Chileense politici hebben in het openbaar geklaagd dat het land jarenland oneerlijk behandeld werd door de Wereldbank. Minister van Buitenlandse Zaken Heraldo Muñoz tweette dat "fake nieuws uitgroeide tot fake statistieken." Hij reageerde daarmee op een interview met een van de belangrijkste economen van de bank, Paul Romer, die zei dat indicatoren voor Chili om politieke redenen gemanipuleerd zouden zijn om een daling in de zakenmogelijkheden te laten zien. De Wereldbank heeft een onderzoek ingesteld. 

De cijfers waar het om gaat zijn de lijsten van de Wereldbank die de competatieve mogelijkheden voor "zakendoen" in verschillende landen beoordelen. De lijst meet onder andere hoe makkelijk het is om een bedrijf te starten, geld te lenen, belasting te betalen en bouwvergunningen aan te vragen. Op dit moment staat Chili wereldwijd op de 55e plek, terwijl het in 2014, toen president Michele Bachelet aan de macht kwam, op plek 34 stond. In een interview met de Chileense krant El Mercurio zei Antonio Lopez-Claros, de econoom verantwoordelijk voor de rankings, dat de veranderingen in methodologie in een "transparante, open context" plaats hadden gevonden. Hij ontkent daarbij elke politieke motivatie.  

Ook Michele Bachelet, wiens presidentstermijn eindigt in maart, reageerde: "Wat er gebeurd is bij de Wereldbank is uiterst zorgelijk. Rankings van internationale instituten moeten betrouwbaar zijn, omdat ze invloed hebben op investeringen en de ontwikkeling van een land." Ze vroeg daarom om een officieel onderzoek. Minister van Buitenlandse Zaken Muñoz riep de Wereldbank op Twitter op om "uit te rekenen hoeveel buitenlandse investeringen Chili mogelijk is misgelopen door de twijfel die gezaaid werd door een lagere ranking gedurende de administratie van Bachelet." 

De presidentsverkiezingen in Chili werden vorige maand gewonnen door een conservatieve zakenman, Sebastian Piñera, deels op basis van beloften om internationaal zakendoen te vergemakkelijken en buitenlandse investeringen terug te brengen. Piñera versloeg de kandidaat die gesteund werd door Bachelet, Alejandro Guillier. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug