Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chileense politiechef treedt af te midden van schandalen

Datum : 15/03/2018

Chileense politiechef treedt af te midden van schandalen

Het hoofd van de Carabineros, de nationale politie van Chili, heeft 12 maart zijn ontslag ingediend bij de nieuwe president Sebastian Piñera. Dit gebeurde te midden van schandalen van verduisteringen en geknoei met bewijzen.

“Ik heb het ontslag van Bruno Villalobos als politiegeneraal geaccepteerd, als deel van ons plan om efficiënter te worden in het bestrijden van misdaad, drugshandel en terrorisme,” zei Piñera, die op 11 maart werd ingezworen als president. Het conservatieve staatshoofd zei dat hij hoopt de Carabineros en de onderzoekspolitie (PDI) grondig te moderniseren, met nadruk op hervormingen van het inlichtingensysteem en de coördinatie tussen politie, openbare aanklagers en rechters.

Villalobos leidde de politie tijdens het zogenaamde “Pacogate”, waarbij grootschalige verduistering van institutionele fondsen door de politie aan het licht kwam. Tot nu toe zijn 127 agenten gearresteerd op verdenking van het verduisteren van in totaal 44 miljoen dollar. De crisis verergerde toen het ministerie van Justitie het politiekorps ervan verdacht bewijs te manipuleren tegen Mapuche-militanten, die werden beschuldigd van het verbranden van tientallen vrachtwagens. Volgens ‘bewijzen’  van de politie behoorden de militanten tot een illegale terroristische groep.

Bron : Latin American Herald Tribune, El Ciudadano
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug