Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chileense president die de democratie herstelde is overleden

Datum : 19/04/2016
Land : Chili

Chileense president die de democratie herstelde is overleden

In Chili zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd na de dood van oud-president Patricio Aylwin. Hij was van 1990 tot 1994 de eerste gekozen president na het einde van de dictatuur van generaal Pinochet.  

Deze christendemocraat had de presidentsverkiezingen gewonnen als kandidaat van de centrumlinkse oppositie. Veel linkse Chilenen stemden toen met een zekere tegenzin voor Aylwin, omdat hij keiharde compromisloze oppositie had gevoerd tegen de regering van de socialistische president Salvador Allende en aanvankelijk de militaire staatsgreep van 1973 had gesteund. Maar het rechtse alternatief, een door Pinochet gesteunde kandidaat, was natuurlijk veel slechter.

Aylwin overleed gisteren op 97-jarige leeftijd. President Bachelet van de Socialistische Partij verklaarde dat Aylwin een staatsbegrafenis krijgt. Ze zei dat Chili hem veel dank verschuldigd is voor de vestiging van een democratische staat. Hij wist volgens de president de democraten te verenigen.

Chili kende onder de regering van Aylwin van 1990 tot 1994 jaren van economische groei. Hij zette het vrije marktbeleid van Pinochet voort. Gedurende vijftig jaar speelde Aylwin een belangrijke rol in de Chileense politiek. Hij was ook senator en werd zeven keer gekozen tot leider van de christendemocratisch partij.

Meteen na zijn aantreden als president stelde Aylwin een commissie in om de moorden en verdwijningen van de dictatuur te onderzoeken. Vooral slachtoffers van de dictatuur en hun familieleden vonden het werk van die commissie te beperkt omdat de amnestiewet geen vervolging van de daders mogelijk maakte. Later bleek dat Aylwin de commissie had doorgezet tegen de mening van veel van zijn ministers en adviseurs, die door de dreigementen van Pinochet – toen nog onafzetbaar commandant van het leger – zo’n onderzoek te riskant vonden.

De commissie constateerde dat onder Pinochet bijna 3200 mensen om politieke redenen waren vermoord of ‘verdwenen’.  Aylwin presenteerde de bevindingen van de commissie in tranen en bood namens de staat excuses aan voor deze misdaden.

Het onderzoek van deze commissie maakte uiteindelijk, toen Pinochet geen legercommandant meer was en de amnestiewet via een nieuwe interpretatie grotendeels werd omzeild, de weg vrij voor de berechting van de beulen van het regime-Pinochet. Toen kwam ook Pinochet voor de rechter, maar hij overleed voordat het tot een vonnis kwam. 
 

 

Bron : NOS,EL País, El Mostrador
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug