Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chileense president presenteert een week voor haar aftreden constitutionele hervormingen

Datum : 08/03/2018
Land : Chili

Chileense president presenteert een week voor haar aftreden constitutionele hervormingen

De Chileense president Michelle Bachelet sluit haar ambtstermijn af met een ambitieus voorstel voor een nieuwe grondwet die gelijke beloning voor mannen en vrouwen zou waarborgen en garanties voor het recht op staking zou versterken. Bachelet stuurde haar voorstel afgelopen dinsdag naar het Congres, vijf dagen voordat ze aftreedt.

Het plan roept ook op tot betere gezondheidszorg, onderwijs en sociale zekerheid. Het zou ook de inheemse bevolking onder de grondwet erkennen en hen vertegenwoordiging in het Congres geven, de rechten van alle burgers op een eerlijk proces vergroten en de bescherming van privé-informatie garanderen.di

"Het Grondwetproject dat ik naar het Congres stuur, komt tegemoet aan de eisen van burgers voor een meer egalitaire samenleving die beter de waardigheid van iedereen beschermt", zei Bachelet. "Het is een grondwet die Chili op gelijk niveau brengt met de culturele en sociale veranderingen op mondiaal en nationaal niveau.

De huidige grondwet is opgesteld tijdens de dictatuur van Generaal Augusto Pinochet (1973-1990). Hoewel er in de decennia sinds de terugkeer van Chili naar de democratie enkele veranderingen zijn doorgevoerd, blijft de kern van die grondwet intact.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat het initiatief zal slagen, omdat Bachelet geen meerderheid in het Congres heeft. Maar sommigen beweren dat het van cruciaal belang kan zijn om Sebastian Piñera te waarschuwen om deze kwesties aan te pakken, nadat hij het presidentschap komende maandag overneemt.

Bachelet had tijdens haar campagne de grondwettelijke hervorming beloofd, maar haar regering zei later dat het tijdens haar ambtstermijn van 2014-2018 niet zou worden besproken of goedgekeurd.

Sommige parlementariërs hadden kritiek op de timing van de aankondiging, maar anderen zeiden dat het een positief precedent schept voor de groeiende sociale rechten van de Chilenen. "Zelfs als het laat is, is het een voorstel dat zal helpen," zei communistisch leider Guillermo Tellier.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug