Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chileense president presenteert onderwijsbudget

Datum : 02/10/2012
Land : Chili

Chileense president  presenteert onderwijsbudget

De Chileense president Sebastian Piñera heeft de onderwijsbegroting voor 2013  gepresenteerd. Die is hoog, want de president wil zijn imago verbeteren met het oog op de gemeenteverkiezingen in oktober en de presidentsverkiezingen volgend jaar.

De begroting betekent een jaarlijkse verhoging van zo’n 5 procent, volgens minister van Financiën Felipe Larrain. Het totale budget zal rond de 63 miljard U$ bedragen, een absoluut hoogterecord. Piñera staat onder druk om de uitgaven voor onderwijs te verhogen na ruim een jaar van massale protesten tegen het discriminatoire, dure en kwalitatief slechte onderwijssysteem.

De studentenprotesten vormen de grootste uitdaging voor de regering van Piñera. De president liet weten dat “onze burgers zich terecht steeds bewuster zijn van hun rechten en oplossingen eisen voor hun problemen. Maar we kunnen niet toegeven aan populistisch geschreeuw. Te midden van en wereldcrisis is de Chileense economie gezond en zorgt voor werkgelegenheid. We moeten doorgaan.”

Chili, de grootste producent van koper wereldwijd, kende dit jaar een groei van 4,7 procent. De aanjagers waren vooral de mijnbouw, de grote binnenlandse vraag en de export van hout, zalm en wijn. Terwijl het land al lang geldt als een economisch model voor Latijns Amerika, kent het de grootste ongelijkheid.

Miljardair Piñera is de meeste impopulaire leider van Chili sinds het einde van de dictatuur van generaal Pinochet in 1990. Volgens peilingen zou ook het centrumlinkse oppositieblok,  de Concertación, niet populair zijn. De sociaaldemocraten hopen op een comeback van voormalig president Michelle Bachelet.

Het voorgestelde onderwijsbudget bestaat uit een ongekend hoog bedrag van 128 miljard U$, volgens Piñera. Maar het zal de studenten niet tevreden stellen; zij willen een totale herziening van het systeem en kosteloze scholing voor iedereen. “Alleen de rijken in Chili hebben een keuze”, zei studentenleider Gabriel Boric op Twitter.
Het Congres heeft zestig dagen de tijd om het  ingediende wetsvoorstel goed te keuren of te verwerpen.


 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug