Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chileense president, rechters en journalisten bedreigd

Datum : 12/11/2013
Land : Chili

Chileense president, rechters en journalisten bedreigd

De Chileense president Piñera, een aantal journalisten en rechters ontvingen kort geleden bedreigingen. De brieven zijn geschreven door de zogenaamde groep Justicia Verdadera (echte gerechtigheid). Dit is een groep samengesteld uit civiele en voormalige militairen. Op 21 oktober kwam de eerste brief per post naar het Congres met bedreigingen van verraad en scherpe kritiek op "de voortdurende acties van communisten, socialisten en hun bondgenoten tegen de ex-militairen en hun gezinnen". De tekst bevat een aantal alinea's met dwaze toon en inhoud, verkeerd gespelde namen, enzovoort. 

In de brief staat dat Piñera "een verrader, een mietje en een ongelukkige lafaard is omdat hij aan zijn beloften voor de ex-militairen niet voldaan heeft". Er worden vraagtekens gezet bij de beslissing om de luxe gevangenis voor voormalige generaals van het vroegere militaire regime te sluiten. Ze stellen dat Piñera op zoek is naar "goedkeuring van communisten en de links georiënteerde bevolking". 

Vier journalisten worden door Justicia Verdadera aangewezen. Het hoofd van de onderzoeksjournalistiek instelling CIPER, Monica González, de radioverslaggevers Erik López en Mario Guzmán, en Jorge Escalante, die twee boeken over de schending van mensenrechten heeft geschreven. 

De brief vertelt over de "schaamteloze verslagen van journalisten en de media bij de behandeling van de schending van mensenrechten,  en de schuld van de militairen, zonder de reden te noemen die de staatsgreep veroorzaakt heeft in die zwarte periode in Chili. Ze denken niet dat ze zelf of hun gezinnen werden gered van een burgeroorlog met veel ergere gevolgen". De bedreigingen worden onderzocht.

Bron : El Mostrador
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug