Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chileense priester schuldig bevonden aan seksueel misbruik

Datum : 19/02/2011

Chileense priester schuldig bevonden aan seksueel misbruik

CHILI – Na een intern onderzoek heeft het Vaticaan de Chileense priester Fernando Karadima schuldig verklaard aan seksueel misbruik met minderjarigen. Dat maakte de aartsbisschop van Santiago vrijdag bekend. Karadima wordt door het Vaticaan verzocht om met pensioen te gaan, "naar een leven van gebed en boetedoening". De priester zal worden overgebracht naar een plek waar hij geen contact mag hebben met zijn voormalige parochianen of "personen die geestelijk begeleid zijn door hem", aldus aartsbisschop Ricardo Ezzati.
De beschuldigingen tegen Karadima door voormalige parochianen zorgden vorig jaar voor ontzetting in Chili. Chili is een conservatief en overwegend rooms-katholiek land dat niet gewend is om aan zijn priesters te twijfelen. Fernando Karadima is een van Chili’s meest gerespecteerde en invloedrijke priesters. Sommigen gaan zelfs zo ver om hem een ‘levende heilige’ te noemen. Hij leidde vijf bisschoppen en een dozijn priesters op en trad op als een spiritueel leider en een vaderfiguur voor jonge katholieken die hem later beschuldigden van misbruik.
Hoewel priester Karadima schuldig is bevonden door het Vaticaan is hij niet berecht. Vorig jaar sloot een rechter, die onderzoek deed naar de beschuldigen, de zaak, omdat er te weinig bewijsmateriaal was om hem te veroordelen. Een hof van beroep beslist nog of de zaak heropend zal worden.
Juan Pablo Bulnes, Karadima’s advocaat, zei dat de priester zijn onschuld vol blijft houden en dat hij in hoger beroep zal gaan tegen het besluit van het Vaticaan. Hij vervolgde met de mededeling dat de priester al met pensioen is gegaan in een religieus klooster in Santiago, ver weg van iedereen en van zijn El Bosque parochie.

(The New York Times

Gerelateerde berichten

Paus Benedictus XVI in Mexico minder populair dan voorganger
 

Bookmark and Share


Terug