Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Chileense rechtbank schorst bouw grootse goudmijn

Datum : 11/04/2013
Land : Chili

Chileense rechtbank schorst bouw grootse goudmijn

Een Chileense rechtbank heeft de bouw van wat een van ’s werelds grootste goudmijnen zou moeten worden geschorst, nadat het een klacht met betrekking tot het milieu van inheemse groepen had aanvaard.

Het project is in 2009 gelanceerd door de Canadese mijngigant Barrick Gold, ’s werelds grootste goudproducent, na een initiële investering van 8 miljard dollar. Het bedrijf plant om 8,5 miljard dollar meer te besteden aan de onvoltooide Pascua Lama-mijn, die op de Chileens-Argentijnse grens ligt op een hoogte van 4000 meter. Het bedrijf had gehoopt om de productie volgend jaar te beginnen. Maar lokale groepen zijn met een juridische strijd begonnen om het plan te stoppen en verwijzen daarbij naar  mogelijke schade aan een rivier.

De uitspraak van de rechtbank, waarin de bouw van de open-pit mijn wordt opgeschort terwijl de rechter de bredere milieuproblemen bestudeert, werd uitgevaardigd toen de ploegen nog bezig waren met het verwijderen van aarde om een grote put te maken voor de winning van goud en zilver. 

De klacht is ingediend door de inheemse Diaguita in het noorden van Chili. Zij zeggen dat de bouwwerkzaamheden een “situatie van dreigend gevaar” vormen voor de door gletsjers gevoede rivier Estrecho. Volgens hun advocaat, Lorenzo Soto, hebben toezichthouders gemerkt dat de gletsjers aan de bron van de Estrecho nu bedekt waren met stof van de mijnopgravingen. Barrick Gold had nagelaten om dit te voorkomen, zoals wel was afgesproken. Volgens Soto versnelt dit het smeltproces van de gletsjers. De minister van Binnenlandse Zaken, Andrés Chadwick, heeft de beslissing verwelkomd.

Barrick heeft gemeld dat het haar werkzaamheden aan de Chileense kant opschort en gaat zorgen dat het aan alle milieu- en wettelijke voorwaarden voldoet. Volgens het bedrijf heeft de uitspraak geen invloed op de werkzaamheden aan de Argentijnse kant van de grens.
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug