Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chileense scholieren de straat op

Datum : 05/08/2011
Land : Chili

Chileense scholieren de straat op

Ondanks een officieel verbod werpen grote groepen middelbare scholieren  barricades op in de Chileense hoofdstad Santiago. Er zijn al 500 demonstranten opgepakt en ook studenten en docenten sluiten zich bij de scholieren aan.. Ze voeren actie om van de regering hervormingen en meer materialen voor de scholen af te dwingen. De duizenden actievoerders nemen scholen in, houden optochten en hongerstakingen. Er zijn meerdere confrontaties geweest met de militaire politie die ondermeer traangas en waterkanonnen heeft ingezet tegen de demonstranten. Ook elders in het land gaan scholieren de straat op.
Reden voor de verharding van de protesten is de onvrede  over de plannen van de nieuwe minister van onderwijs, Felipe Bulnes. Volgens de scholieren en studenten gaan zijn voorstellen lang niet ver genoeg.
De oppositie veroordeelt het harde politieoptreden tegen de demonstranten. De socialistische senator Fulvio Rossi kondigde aan dat als de regering niet stopt met ‘de repressie tegen kinderen’, de oppositie alle voorstellen van de regering zal blokkeren. De populariteit van president Piñera is intussen gezakt naar een dieptepunt. Volgens peilingen van het Centro Estudios Públicos staat nog maar 26 procent van de bevolking achter hem, minder dan een president ooit heeft gehad sinds de terugkeer van de democratie.

 

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug