Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Chileense schrijver Luis Sepúlveda sterft op 70-jarige leeftijd

Datum : 21/04/2020
Land : Chili

Chileense schrijver Luis Sepúlveda sterft op 70-jarige leeftijd

De bestverkopende Chileense schrijver Luis Sepúlveda is op 70-jarige leeftijd overleden aan Covid-19 in Spanje. Hij bracht zes weken door in het ziekenhuis in Oviedo nadat hij symptomen had ontwikkeld na een reis naar een literair festival in Portugal.

Sepúlveda werd internationaal bekend na de publicatie van zijn roman De oude man die graag liefdesverhalen las in 1988. De roman werd in vijftig talen vertaald. Hij werd in 1949 geboren in Ovalle, ten noorden van de Chileense hoofdstad Santiago. Al snel sloot hij zich aan bij de jonge communisten en stapte daarna over naar de socialistische partij.

In 1973 werd Sepúlveda gevangen gezet wegens verraad en bracht tweeënhalf jaar gevangenisstraf door, een periode waarover hij later schreef in Madness of Pinochet en andere artikelen. Hij werd bevrijd als gevolg van druk door Amnesty International en woonde een jaar ondergedoken in Chili, voordat hij opnieuw werd gearresteerd en in 1977 in ballingschap werd gestuurd. Hij was een van de vele linkse schrijvers, activisten en intellectuelen die het doelwit waren van de rechtse generaal die in 1973 de socialistische president Salvador Allende ten val bracht.

Zijn bekroonde De oude man die graag liefdesverhalen las is gebaseerd op de tijd die hij heeft doorgebracht met het inheemse Shuar-volk in de Ecuadoriaanse Amazone. Het gaat over de aantasting door ontwikkelaars, jagers en goudzoekers in het regenwoud. De roman werd omgezet in een film met dezelfde naam met in de hoofdrol Richard Dreyfuss.

Sepúlveda regisseerde ook films en schreef scenario's en kinderboeken. Veel van zijn lezers vertellen op sociale media hoe hij hen inspireerde met werken als The Story of A Seagull en The Cat Who Taught Her To Fly.

Bron : BBC World News, knack.be
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug