Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chileense studenten opnieuw de straat op

Datum : 26/04/2012
Land : Chili

Chileense studenten opnieuw de straat op

Tienduizenden studenten hebben deelgenomen aan protesten in Chili ter ondersteuning van de hervormingen van het onderwijs. Organisatoren spreken van ten minste 50.000 studenten, die woensdag door de straten van de hoofdstad Santiago marcheerden.

Chileense studenten hebben de afgelopen maanden een reeks van massale protesten gehouden en eisten daarbij gratis openbaar onderwijs voor iedereen. Studentenleiders hebben gezegd dat de te verwachten plannen van de conservatieve president Sebastián Piñera, die extra geld voor onderwijs beschikbaar maken, niet voldoende zullen zijn. Het protest in Santiago is grotendeels vreedzaam verlopen, maar enkele studenten botsten met de politie later op de dag. Ook in Valparaíso en Concepción zijn kleinschalige protesten gehouden.

Piñera verscheen woensdag op de nationale televisie om belastinghervormingen van rond de 700 miljoen dollar te presenteren, waarvan een groot deel naar het onderwijssysteem versluisd zal worden. De regering heeft ook maatregelen voorgesteld om de rente op studentenleningen van 6 naar 2 procent te verlagen.

Hoewel de studentenbeweging de hervormingen verwelkomen, gaan ze nog niet ver genoeg. Volgens een studentenwoordvoerder wordt onderwijs nog steeds niet als een recht gezien, maar als een consumptiegoed.
Analisten zien het Chileense onderwijssysteem als een van de meest geprivatiseerde in de wereld. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is bijna 40 procent van de onderwijsuitgaven niet afkomstig van de staat maar van huishoudens in de vorm van collegegelden.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug