Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chileense verkiezing in Frankrijk

Datum : 21/03/2018
Land : Chili

Chileense verkiezing in Frankrijk

Zondag is Sebastian Piñera ingezworen als de nieuwe president van Chili. Weinig mensen zullen weten dat er donderdag 22 maart een andere verkiezing plaatsvindt waarbij een nieuwe koning gekozen zal worden voor het koninkrijk Araucanië en Patagonië, gelegen in het zuiden van Chili. De verkiezing vindt niet plaats in Chili, maar in Frankrijk, het land waar de eerste koning van Araucanië en Patagonië, Orélie de Tounens (foto), of Koning Antoine, oorspronkelijk vandaan kwam en in 1878 kinderloos stierf. Dit laatste is de reden dat de troonopvolging niet door geboorte geschiedt, maar met een verkiezing geregeld wordt. In december vorig jaar overleed Antoine IV, een Franse sociaal werker en de achtste koning van het koninkrijk. Volgens traditie zal nu uit het midden van zijn vrienden een opvolger voor de kroon gekozen worden.

Lange tijd is het verhaal van de Franse advocaat de Tounens in de Chileense geschiedschrijving weggezet als een curiositeit. De laatste jaren komt daar verandering in, niet in de laatste plaats door toedoen van Mapuche schrijvers. “De officiële geschiedschrijving ziet de Tounens als een gek, maar dat was hij allesbehalve”, zegt Pedro Cayuqueo, schrijver van La historia secreta Mapuche (de geheime geschiedenis van de Mapuche) dat eind vorig jaar een bestseller werd. “Zijn voorbeeld brengt nieuwe en sterke argumenten in het debat over de soevereiniteit van de Mapuche.”

Met zijn uitverkiezing als koning van Araucanië en Patagonië had de Tounens willen aantonen dat de Mapuche het zuiden van Chili onder controle hadden. De Mapuche hadden in 1641 een verdrag gesloten met de Spanjaarden waarbij de rivier de Bíobío de grens vormden tussen beide rijken.  Toen de Tounens hier in 1860 arriveerde was het gebied nog ternauwernood gekoloniseerd. Orélie de Tounens vestigde zich tussen de Mapuche, leerde hun taal, droeg een poncho en, riep zichzelf uit tot hun koning, met toestemming van de Mapuche . Dit viel verkeerd bij de Chileense overheid, die hem in 1862 gevangennam. Hij ontkwam alleen aan de doodstraf omdat er twijfel bestond aan zijn verstandelijke vermogens. De Tounens heeft nog enkele malen geprobeerd terug te keren naar Patagonië, zonder succes.

“Hij was een visionair”, zegt Reynaldo Mariqueo, de huidige zaakgelastigde van het koninkrijk en woonachtig in Engeland. “Hij creëerde een grondwet die zijn tijd ver vooruit was: een parlementaire monarchie, gebaseerd op de coyag, de traditionele vergadering van de Mapuche.” Mariqueo is een Mapuche die Chili ontvluchtte na de staatsgreep in 1973 en voordat hij een functie in de regering in ballingschap nam werkzaam was als verdediger van Mapuche rechten.

“Het koninkrijk heeft grote symbolische waarde”, zegt Cayuqueo. “Het is een belangrijk instrument geworden in de internationale diplomatie van de Mapuche, een soort Mapuche-ambassade in ballingschap.” Er leven nog anderhalf miljoen Mapuche in Chile en ongeveer 200.000 in Argentinië. In beide landen blijven zij vechten voor teruggave van het land van hun voorvaderen. Een recent rapport van Amnesty International beschuldigt de Chileense regering van misbruik van antiterrorisme wetgeving bij de berechting van Mapuche, opgepakt in relatie tot landrechtenkwesties. Volgens de aanhangers van Koning Antoine ondermijnt het bestaan van het koninkrijk Chili’s officiële geschiedschrijving. “Chili en Argentinië zeggen dat zij de erfgenamen zijn van de Spaanse territoria”, zegt Mariqueo. “Maar mijn grootouders herinnerden zich nog de tijd voordat hun land met geweld gekoloniseerd werd.”

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug