Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chileense vissers en politie slaags

Datum : 11/07/2012
Land : Chili

Chileense vissers en politie slaags

Honderden kleine vissers in diverse Chileense kustplaatsen zijn slaags geraakt met de politie tijdens protesten tegen een nieuwe viswet.

Oproerpolitie gebruikte traangas en waterkanonnen om demonstranten in Valparaíso uiteen te drijven, waar vissers barricaden opwierpen van brandende autobanden. Ze protesteren al enkele maanden tegen de voorgestelde nieuwe viswet die volgens hen grote visbedrijven bevoordeelt. De wet is in behandleing in het Congres en moet volgend jaar in werking treden.

In de wet zijn visconcessies en quota opgenomen die volgens de kleine vissers hun inkomsten in gevaar brengen. Ook zijn er regelingen opgenomen over het bewaren van voorraden en het verplichte gebruik van boten met GPS.

Zoila Bustamante, voozitter van Conapach, de confederatie van kleine vissers, zegt dat ze verplicht worden te concurreren met industriële vissersboten. De nieuwe viswet verleent grote bedrijven 25-jarige concessies op visgronden.

De lokale vissers willen dat de regering viszones vaststelt waar vooral zij en niet de grotere vissersboten mogen opereren. Volgens de regering helpt de nieuwe wet de industrie beter te reguleren en daarmee ook duurzamer te maken.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug