Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chileense voorverkiezingen

Datum : 04/06/2013
Land : Chili

Chileense voorverkiezingen

Op 30 juni 2013 zijn er voorverkiezingen in Chili. De presidentsverkiezingen worden in november 2013 gehouden. Het grote obstakel bij de komende voorverkiezingen is dat de samenleving al lang in tweeën gespleten is: de centrumlinkse CPD en de centrumrechtse Coalitie voor Verandering. Geen van beide blokken heeft fundamenteel iets veranderd aan het ultraneoliberale model dat met de dictatuur van Pinochet in 1973 is begonnen. Daardoor is Chili verdeeld in zeer arme en zeer rijke mensen.

De politieke formaties voor de aankomende voorverkiezingen op 30 juni zijn:

* De centrumlinkse Nieuwe Meerderheid. Ze bestaat uit de vier klassieke partijen die traditioneel de Verenigde Partijen voor Democratie vormen, met name de Socialistische Partij (PS), de Christendemocratische Partij (PDC), de Partij voor de Democratie (PPD) en de Radicaal Sociaaldemocratische Partij (PRSD), met daarbij de Communistische Partij (PC) en nog drie andere linkse partijen. De kandidaten van de Nieuwe Meerderheid zijn: Michelle Bachelet, José Antonio Gómez, Andrés Velasco en Claudio Orrego.

* De centrumrechtse Alliantie. Ze bestaat uit de Nationale Vernieuwing (RN) met Andrés Allamand, partijgenoot van huidig president Piñera, en de Onafhankelijk Democratische Unie (UDI) met Pablo Longueira.

* Marcos Enriquez Ominami is de kandidaat voor de Progressieve Partij (PRO). Hij is erg progressief op thema's als abortus of toegang tot de zee voor Bolivia, maar voorstander van een neoliberale markteconomie. Bij vorige verkiezingen haalde hij onverwacht 20 procent van de stemmen in de eerste ronde.

* Marcel Claude is de kandidaat voor de Humanistische Partij: links van politieke strekking, voor abortus en voor de hernationalisatie van de kopermijnen.

 

Bron : www.eleccionesenchile.com,www.mo.be, CNN Chile
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug