Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Chileense wetenschappers protesteren tegen arbeidsomstandigheden

Datum : 17/11/2015
Land : Chili

Chileense wetenschappers protesteren tegen arbeidsomstandigheden

Gefrustreerde wetenschappers in Chili zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de lage uitgaven voor onderzoek, gebrek aan toekomstvisie voor de wetenschap en wat ze als veronachtzaming ervaren van de overheid voor de wetenschap. Afgelopen week marcheerden zo’n 2500 onderzoekers, wetenschappers, technici en studenten naar het Chileense presidentieel paleis, La Moneda, om een open brief van “woede” aan de regering te geven.

De regering heeft “de stem van Chileense wetenschappers genegeerd en deze beslissingen kunnen slechte gevolgen hebben voor de toekomst van het land”, staat in de brief. Ze eisen dat de regering een ministerie van Wetenschap opzet en dat de wetenschap bevordert wordt als een onderdeel van de nationale cultuur.

“We zijn een van de rijkste landen in de regio dankzij de koper, de zalm- en de wijnexport”, stelt Verónica Eisner, een bioloog van de Universidad Católica in Santiago die deelnam aan het protest. “Toch zal de koper niet eeuwig duren en Chili mist een langetermijnvisie”, voegde ze eraan toe.

“Als we vandaag niet aan wetenschap doen, zullen we stokken en stenen blijven exporteren”, stelt Natalia Muñoz, een woordvoerder van Ciencia con Contrato, een groep die pleit voor betere arbeidsomstandigheden onder jonge wetenschappers. De regering heeft tot nu toe nog niet gereageerd op deze actie. 

 

Bron : Science News
Bookmark and Share


Terug