Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Chileense zonne-energie in Latijns Amerika

Datum : 27/01/2013
Land : Chili

Chileense zonne-energie in Latijns Amerika

Chili heeft vorig jaar voor meer dan 3 gigawatt zonne-energieprojecten goedgekeurd. Het is daarmee goed op weg marktleider te worden in Latijns Amerika. In november vorig jaar waren voor 3,1 gigawatt Chileense zonne-energieprojecten goedgekeurd en wachtten nog eens projecten voor samen 908 megawatt op goedkeuring, meldt het Centrum voor Hernieuwbare Energie in Chili. Met andere vormen van hernieuwbare energie erbij (waterkracht, wind, biomassa, geothermische energie) stond de teller vorig jaar op 6,7 gigawatt goedgekeurde en 3,8 gigawatt goed te keuren projecten.

Consultancybedrijf Solarbuzz verwacht dat de helft van alle zonne-energie in Latijns Amerika de komende vier jaar in Chili zal worden geproduceerd. Chili gaat daarmee Mexico en Brazilië voor. Brazilië zal 37 procent van de Latijns-Amerikaanse zonne-energie voor zijn rekening zal nemen, en Mexico. Solarbuzz verwacht dat de vraag naar zonne-energie in Latijns-Amerika de komende vier jaar explosief zal groeien, met gemiddeld 45 procent per jaar. Dat heeft onder meer te maken met de sterke economische groei in de regio, de stijging van de elektriciteitsprijzen en een nieuw overheidsbeleid voor hernieuwbare energie.

Vooral de Atacamawoestijn, in het noorden van Chili, is zeer geschikt voor deze energievorm. De Atacamawoestijn staat bekend als de droogste woestijn ter wereld.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug