Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chilenen demonstreren tegen pensioenfondsen

Datum : 24/08/2016
Land : Chili

Chilenen demonstreren tegen pensioenfondsen

Op zondag 21 augustus gingen duizenden Chilenen in de grote steden de straat op om te demonstreren tegen het geprivatiseerde systeem van pensioenfondsen, Administradoras de Fondos de Pensiones (AFP). Volgens de organisatoren van de beweging ‘No+AFP’ vonden de demonstraties plaats in vijftig steden en waren er in totaal meer dan een miljoen demonstranten op de been. In de hoofdstad Santiago gingen er 600.000 mensen de straat op. Lokale autoriteiten stelden het aantal deelnemers van de demonstraties in de hoofdstad echter vast op 80.000.

Het pensioenstelsel dat onder de dictatuur van Augusto Pinochet in 1981 opgericht werd, verplicht Chilenen om hun pensioensparen in individuele rekeningen te storten. Deze worden beheerd door de AFP. Het geld dat de gepensioneerden ontvangen is afhankelijk van de marktschommelingen en de prestaties van de fondsen die maandelijks gestort worden in de AFP. Toch ontvangen vijfenzeventig procent van de gepensioneerden in Chili een laag maandelijks bedragen van zo’n 233 dollar. Dit is bijna de helft van het minimumloon in het land.

“We zullen niet rusten totdat onze pensioenen niet langer ten dienste zijn van economische groepen in plaats van de rechtmatige eigenaren: de werkende mannen en vrouwen”, vertelde Luis Mesina, coördinator van de burgerbeweging No+AFP, aan de demonstranten die verzameld waren in de hoofdstad.Mesina waarschuwde dat als de huidige regering van president Michelle Bachelet niet luistert, worden demonstranten opgeroepen voor een nationale staking op 4 november aanstaande.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug