Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Chili: avocados maken dorstig

Datum : 18/05/2018
Land : Chili

Chili: avocados maken dorstig

Net als in Nederland, is de consumptie van avocados in het Verenigd Koninkrijk flink toegenomen. Alleen al in 2017 met 27 procent. Het grootste deel hiervan komt uit de regio rond Petorca. Bewoners uit deze regio in Centraal Chili klagen dat de Britse trek hen met een droogteprobleem opzadelt.

Veel water gebruikt voor de avocadoteelt wordt illegaal afgetapt of er worden andere waterrechten geschonden voordat de vruchten naar Tesco, Morrisons, Waitrose of andere Britse supermarkten verscheept worden.

Inmiddels staan veel rivieren rondom Petorca droog en is de grondwaterspiegel flink gedaald. Hierdoor zien de inwoners zich gedwongen vervuild water te gebruiken of duur (en smerig) water aan te voeren per vrachtwagen.

Volgens activiste Verónica Vílches worden mensen letterlijk ziek van de droogte: “Wij moeten kiezen tussen koken of wassen, terwijl de grote agro-industriële bedrijven almaar meer winst maken. De avocados hebben geen gebrek aan water. Wij wel.”

Al in 2011 toonde een overheidsonderzoek aan dat er in de regio niet minder dan 65 illegale, ondergrondse kanalen water van de rivieren  naar de avocado-plantages leidden. Sommige bedrijven zijn sindsdien veroordeeld voor watermisbruik. Britse importeurs zeggen zich bewust te zijn van de klachten en hun best te doen problemen voor de plaatselijke bevolking zo veel mogelijk te voorkomen. Daartoe wordt onder meer samengewerkt met de Rainforest Alliance, een milieuorganisatie.

Desondanks blijft er, volgens het Water Footprint Network, tweeduizend liter water nodig voor de productie van één kilo avocados, vier keer zo veel als er nodig is voor de productie van een kilo sinaasappels en maar liefst tien keer zo veel als voor de productie van een kilo tomaten. In Petorca, waar het zelden regent, kost het irrigeren van een hectare avocado-plantage dezelfde hoeveelheid water als het dagelijks verbruik van 1.000 mensen, aldus milieuorganisatie Modatima.

Inmiddels hebben Vílches en andere activisten al doodsbedreigingen ontvangen vanwege hun verzet tegen het watergebruik door de avocadoplantages.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug