Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chili: Duizenden eren slachtoffers Pinochet

Datum : 09/09/2019
Land : Chili

Chili: Duizenden eren slachtoffers Pinochet

Duizenden demonstranten gingen afgelopen zondag de straat op in Santiago de Chile om de slachtoffers van de dictatuur van generaal Augusto Pinochet te eren, in een mars die vreedzaam begon maar eindigde in geweld. Hoewel het 46 jaar geleden is dat de militaire staatsgreep Pinochet aan de macht bracht, verdeelt zijn nagedachtenis nog steeds de Chilenen.

Het protest begon in het centrum van hoofdstad Santiago, met veel demonstranten die rode anjers droegen en foto's vasthielden van geliefden die werden gedood of verdwenen tijdens de dictatuur van Pinochet. Aanvankelijk was de politie voor bescherming aanwezig langs de route, terwijl demonstranten op weg waren naar een gedenkteken voor de slachtoffers van Pinochet op de algemene begraafplaats van de stad. Maar er braken veldslagen uit bij de ingang van de begraafplaats, met demonstranten die stenen gooiden en de politie die reageerde met traangas en waterkanon.

Er waren verschillende arrestaties, maar geen onmiddellijke meldingen van gewonden. De politie bevestigde dat vierduizend mensen aan de demonstratie deelnamen en dat 23 demonstranten werden vastgehouden, terwijl de organisatoren schatten dat er twintigduizend demonstranten waren.

Het monument eert de geschatte drieduizend slachtoffers - de doden en de verdwenenen - van de 17-jarige dictatuur van Pinochet (1973-1990). Onder de slogan "Voor Waarheid en Gerechtigheid" eisten de Communistische Partij en verschillende andere linkse organisaties vooruitgang in onderzoek naar honderden onopgeloste mensenrechtenzaken. Van de bijna 1.200 mensen die sinds het tijdperk Pinochet als vermist zijn opgegeven, zijn er nauwelijks meer dan honderd gevonden. Veel mensen werden in zee gegooid of hun lichamen werden met dynamiet opgeblazen, terwijl het Pinochet-regime probeerde bewijsmateriaal voor zijn misdaden te wissen.

Op zaterdag kondigde de communistische afgevaardigde en mensenrechtenactivist Carmen Hertz aan dat ze jaren nadat haar man Carlos Berger was verdwenen, enkele van zijn overblijfselen had teruggevonden. Berger werd vastgehouden en neergeschoten onder het bewind van Pinochet. "De woestijn bracht stukjes van zijn rug en zijn kaak naar ons terug", schreef Hertz in een grimmige post op Twitter, eraan toevoegend dat "zijn moordenaars tientallen jaren van straffeloosheid hebben genoten."

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug