Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chili gaat lichaam Allende opgraven

Datum : 23/05/2011
Land : Chili

Chili gaat lichaam Allende opgraven

Onderzoekers gaan het lichaam van Salvador Allende opgraven om vast te stellen wat zijn daadwerkelijke doodsoorzaak was. Over het algemeen wordt aangenomen dat de president zichzelf van het leven beroofde toen zijn presidentieel paleis werd aangevallen door de troepen van de latere dictator Pinochet in 1973. Zijn dood is echter nooit officieel onderzocht. De onderzoekers hopen te kunnen ontdekken of de president inderdaad zelfmoord pleegde, of dat hij door iemand anders is doodgeschoten.

De nabestaanden van Allende hebben toestemming gegeven voor het onderzoek, dat zal worden uitgevoerd door zowel Chileense als buitenlandse forensische experts.

De opgraving roept in Chili veel herinneringen op aan de zeventien jaren durende dictatuur. In deze periode werden meer dan 3.000 politieke opponenten van de dictatuur vermoord, gevangen gezet en gemarteld. Anderen verdwenen simpelweg zonder ooit nog te zijn teruggezien. De opgraving van het lichaam van Allende vormt onderdeel van een groter onderzoek naar 726 gevallen van rechtsmisbruik in de periode van Pinochet.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug