Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chili legaliseert geregistreerd partnerschap

Datum : 27/05/2015
Land : Chili

Chili legaliseert geregistreerd partnerschap

Daar waar Peru in maart een wetsvoorstel voor geregistreerd partnerschap (Unión Civil) voor homoseksuele paren afwees, heeft president Michelle Bachelet in buurland Chili op 13 april de wet ondertekend die het voor homoparen daar wèl mogelijk maakt zo’n partnerschap aan te gaan. Chili’s parlement ging in januari al akkoord met de nieuwe wet. Na Bachelet’s handtekening kunnen homoparen daadwerkelijk naar het stadhuis om hun relatie, vergelijkbaar met het Nederlandse samenlevingscontract, wettelijk vast te laten leggen.

In de Chileense politiek wordt al zeker elf jaar gedebatteerd over een wet die het homohuwelijk mogelijk moest maken maar een conservatieve meerderheid hield dit tot nu toe tegen. Daar waar in andere Cono Sur landen Argentinië (2010) en Uruguay (2013) het huwelijk open staat voor homokoppels, is het geregistreerd partnerschap in Chili een compromis tussen vóór- en tegenstanders. De rechten en plichten van deze wettelijke registratie zijn bijna gelijk aan die van het huwelijk. Eén van de grootste verschillen is dat homoparen geen kinderen mogen adopteren, ook niet elkaars kinderen.

Formeel gaat het land dus steeds minder verkrampt met haar LGBTers om, getuige ook de bevestiging eerder deze maand door het Hooggerechtshof van een eerdere uitspraak van een lagere rechtbank, dat de verspreiding van het kinderboek "Nicolás tiene dos papás" (Nicolás heeft twee vaders) géén bedreiging voor tere kinderzieltjes is. Het feit dat het Hooggerechtshof hier überhaupt een uitspraak over moest doen geeft echter aan dat acceptatie van andere dan heteroseksuele relaties nog geen uitgemaakte zaak is in dit conservatieve land.

In elk geval hopen Chileense homo-organisaties dat met de komst van het geregistreerd partnerschap homoseksuelen beter worden geaccepteerd. Tot op heden wordt het land echter nog regelmatig opgeschrikt door homofobe misdaden, niet zelden met dodelijke afloop.

Bron : La tercera, gaysite.nl, movilh
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug