Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Chili lonkt naar G-20 lidmaatschap

Datum : 25/04/2012
Land : Chili

Chili lonkt naar G-20 lidmaatschap

De Chileense diplomatie bereidt zich voor op de volgende bijeenkomst van de G-20 in Mexico, die het als ‘speciale gast’ zal bijwonen. Ook met het oog op een toekomstig lidmaatschap ter vervanging van Argentinië, als dat land niet langer acceptabel is voor de overige leden.

Deze mogelijkheid is serieus overwogen tijdens de recente bijeenkomst van de ministers van Financiën en Handel van de G-20 in Mexico, waar de Chileense minster van Economie, Pablo Longueira, speciaal was uitgenodigd. “Veel ministers vonden het vreemd waarom Chili geen lid is van de G-20”, zei Longueira, die toegaf dat de diplomatie rond dit tehma op een laag pitje stond.

De kwestie was nu actueel, na de aankondiging van Argentinië het oliebedrijf YPF te nationaliseren. Dit zou kunnen leiden tot sancties aangaande het lidmaatschap van Argentinië van de G-20. Chili wordt in dat geval gezien als een uitstekende kandidaat voor de open plaats. 

In het weekend schreven zowel de Washington Post als de Wall Street Journal dat Chili “al lang Argentinië is voorbij gestreefd in economische en politieke ontwikkeling.” Maar in juni is niet alleen de Chileense president Sabastian Piñera aanwezig op de G-20 bijeenkomst, ook Colombia is van de partij, een andere potentiële kandidaat. Colombia heeft een sterke economische, sociale en politieke ontwikkeling doorgemaakt.

De voorzitter van de Chileense Commissie van Buitenlandse Zaken in het Lagerhuis, Jorge Tarud, was voorzichtig over Chili’s belang en onder welke voorwaarden. “Het is geen geheim dat Chili lid wil zijn van de G-20, maar niet als vervanger van Argentinië. We hebben veel te bieden als een opkomende economie en daarom zijn we uitgenodigd voor de bijeenkomst in juni”, zei Tarud. Hij waarschuwde dat het Argentijnse Repsol-conflict contraproductief kon zijn voor Chileense belangen.
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug