Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Chili: nieuwe, milieu-vriendelijke wetgeving visserij

Datum : 21/01/2013
Land : Chili

Chili: nieuwe, milieu-vriendelijke wetgeving visserij

Chili heeft een nieuwe wetgeving aangekondigd op het gebied van visserij. De wetten beschermen het oceaanlandschap, verminderen bijvangst en zijn gebaseerd op universitair vastgestelde quota's. 150.000 vierkante kilometer oceaan zal hiermee beschermd worden. Milieu-activisten van de internationale groep Oceana spreken van een mijlpaal voor het land.

In het nieuwe systeem mogen vissers hun netten niet meer over de bodem slepen in kwetsbare gebieden, waaronder 118 onder water gelegen bergen. Daarnaast moet iedere commerciële visser maatregelen nemen om bijvangst te beperken. Het Chileense congres heeft ook ingestemd om het systeem van visquota's drastisch te veranderen. Voorheen werden deze quota's opgesteld door commerciële vissers. Vanaf nu zal Chili zijn quota's echter baseren op de nieuwste, wetenschappelijke aanbevelingen. 

Alex Muñoz, directeur van Oceana in Cili, reageert: ''We zijn blij dat deze nieuwe wetgeving verantwoord vissen in Chili mogelijk maakt. Het belangrijkste is echter dat we na dit lange debat als land zijn gaan begrijpen dat het een van onze grootste missies is om de overbeviste gebieden weer te herstellen''. 

Hoewel de wetgeving dus als een overwinning wordt gezien, benadrukt Oceana dat er nog veel werk te verrichten valt. Het implementeren van de nieuwe wetten zal soms niet makkelijk zijn. Ook kunnen sommige aspecten van de wet aangevochten worden op basis van de Chileense grondwet. Een dergelijk offensief is al door de oppositie in gang gezet. 

Bron : MercoPress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug