Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Chili onthult wandelroute Patagonië

Datum : 27/09/2018
Land : Chili

Chili onthult wandelroute Patagonië

Chili heeft een enorme wandelroute door de Patagonische wildernis gelanceerd om het toerisme te stimuleren en de noodzaak voor natuurbehoud te benadrukken. De ‘Route van de Parken’ heeft een lengte van 2.800 kilometer en loopt vanaf de plaats Puerto Montt naar Kaap Hoorn in het zuiden.

De wandelroute was het idee van de Tompkins Stichting, die is opgericht door de Amerikaanse miljonair Douglas Tompkins en zijn vrouw Kristine. Vorig jaar doneerde de stichting grote stukken land aan de Chileense regering.

Het land heeft geholpen om een netwerk van 17 nationale parken te creëren en de nieuwe route verbindt ze allemaal. "We willen dat Chili internationaal erkend wordt voor de meest spectaculaire landschappelijke route ter wereld en dat het land daarmee een maatstaf wordt voor economische ontwikkeling op basis van natuurbehoud", zei Carolina Morgado, directeur van de Tompkins Stichting.

Volgens de website voor het nieuwe parcours bevat de route drie bestaande wandelroutes:  de ‘Zuidelijke route’, de route ‘Patagonische kanalen’ en de ‘Einde van de Wereldroute’. Het schaars bewoonde gebied staat bekend om zijn meren, waterwegen en een rijk leefgebied van flora en fauna. Op de website staan ook tips over transport, accommodatie en meer dan vijftig GPS-tracés.

Douglas Tompkins, een milieubeschermer en oprichter van North Face-kleding, stierf tijdens een kajakongeval in Chili in 2015. De zakenman had enorme stukken land opgekocht in het zuiden van Chili en Argentinië om het te behouden. Zijn weduwe, Kristine McDivitt Tompkins, tekende in maart 2017 een overeenkomst met de nationale overheid, waarbij zij het land schonk met de bedoeling een netwerk van nationale parken te creëren, ongeveer zo groot als Zwitserland.

De toenmalige Chileense president Michelle Bachelet noemde de ondertekening een "ongeëvenaarde behoudsinspanning". De stichting beschreef het als "de grootste gronddonatie in de geschiedenis van een privé-entiteit aan een land".

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug