Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Chili retourneert ruim 700 stuks cultureel erfgoed aan Peru

Datum : 15/09/2017
Land : Chili

Chili retourneert ruim 700 stuks cultureel erfgoed aan Peru

Eerder deze week heeft Chili in totaal 708 antiquiteiten teruggeven aan Peru. Deze goederen waren tussen 2008 en 2011 door de Chileense douane in beslag genomen bij pogingen ze illegaal in te voeren.

Het betreft de grootste teruggave van zijn soort ooit tussen beide landen. Onder de kunstschatten was pre-Colombiaans aardewerk zoals kruiken, vazen en potten van verschillende vormen en grootte. Enkele hiervan waren met waterverf overgeschilderd in een poging de douane te misleiden.

Behalve aardewerk werden ook gouden en zilveren sierraden van de Mochica cultuur teruggegeven, evenals kunstvoorwerpen zoals dekens en poppen van de Chancay cultuur. Daarnaast heeft de Chileense douane ook enkele natuurschatten aan het buurland teruggeven, zoals fossielen van schelpdieren en koppotigen. De oudste daarvan zou volgens Chileense deskundigen 540 miljoen jaar oud zijn.

De schatten werden in de noord-Chileense havenstad Arica overgedragen aan de Peruaanse ambassadeur Jorge Valdez Carrillo tijdens een ceremonie waaraan vele hoogwaardigheidsbekleders uit beide landen deelnamen. De directeur van de douanediensten roemde zijn personeel dat er op getraind was om deze kunstschatten te kunnen identificeren.

Ook ambassadeur Valdez prees het werk van de Chileense douane: “De smokkel van cultuurgoederen is moeilijk te vergelijken met de smokkel van wapens of illegale stoffen, maar de smokkel van cultuurgoederen berooft volken van de mogelijkheid zichzelf te leren kennen”.

De 708 kunstschatten zullen naar de Peruaanse hoofdstad Lima gebracht worden, waar ze overhandigd zullen worden aan vertegenwoordigers van het ministerie van Cultuur.

Bron : El Comercio
Bookmark and Share


Terug