Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Chili stelt beschermd gebied in rond Paaseiland

Datum : 12/09/2017
Land : Chili

Chili stelt beschermd gebied in rond Paaseiland

De Chileense president Michelle Bachelet heeft een beschermd zeegbied ingesteld ter grootte van 740.000 vierkante kilometer rond Paaseiland. Daarmee zullen tientallen endemische soorten worden beschermd. In het gebied komen zeker 142 vissen voor die nergens anders te vinden zijn.

Verschillende milieuorganisaties en de Rapa Nui bevolking van Paaseiland ijveren al vijf jaar voor een beschermde zone rond het afgelegen eiland, dat bekend is vanwege de mysterieuze standbeelden, de ‘Moai’.

De Rapa Nui Rahui Marine Beschermde Regio legt commerciële visserij en onderwater mijnbouw aan banden, terwijl het lokale ambachtelijke vissers is toegestaan hun werk uit te oefenen. “Participatie leidt tot beter beleid en wij wilden de Napa Rui raadplegen”, aldus Marcelo Mena, de Chileense minister van Milieu in een verklaring.

In 2015 beloofde Bachelet voor het eerst een reservaat te zullen instellen na een lobby van de bewoners; 73 procent van de stemgerechtigden op het eiland, dat op 3.800 kilometer ten westen van de Chileende hoofdstad Santiago ligt, stemden eerder in september vóór de instelling van een reservaat.

“De Rapa Nui zeiden dat ze geen industriële visserij en geen mijnbouw willen. Ze willen doorgaan met hun tradities en ambachtelijk blijven vissen”, stelt het hoofd van een groep Rapa Nui. 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug