Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chili verbiedt anti-Israël voetbalshirt

Datum : 21/01/2014
Land : Chili

Chili verbiedt anti-Israël voetbalshirt

De Chileense voetbalfederatie heeft het nieuwe shirt van een team uit de eredivisie verboden. Het cijfer 1 op de achterkant lijkt op de kaart van Palestina voor de oprichting van Israël. Palestino, een club opgericht door de grote Palestijnse gemeenschap in Chili, heeft het nieuwe tenue tijdens drie wedstrijden gedragen.

Joodse organisaties hebben geklaagd dat het ontwerp suggereert dat het hele land in Palestijnse handen was. De Chileense voetbalfederatie zegt dat het tegen elke vorm van discriminatie is. Het heeft ook een boete van 1300 dollar aan de Palestijnse club Palestino, gebaseerd in Santiago, gegeven. 

Palestino onthulde de nieuwe shirts in december die de traditionele kleuren van de club behouden. Rood, groen en zwart zijn tevens de kleuren van de Palestijnse vlag. Het cijfer 1 is vervangen door een ontwerp van de kaart van Palestina, voordat de VN voor de verdeling van de regio stemden in 1947. 

Op de Facebookpagina van Palestino maakt de club geen geheim van hun visie. “Voor ons zal een vrij Palestina altijd het historische Palestina betekenen, niets minder.” Chili huisvest buiten het Midden-Oosten de grootste Palestijnse gemeenschap in de wereld. De club Palestino werd in 1920 opgericht door immigranten in het zuiden van Chili. Het werd een professionele club in 1952 en won de eredivisie twee keer.

Bron : BBC News, NOS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug