Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chili wijzigt naam van 'Pinochetmedaille'

Datum : 04/12/2014
Land : Chili

Chili wijzigt naam van 'Pinochetmedaille'

Het Chileense leger heeft vorige week officieel de naam gewijzigd van een onderscheiding, vernoemd naar de overleden oud-dictator Augusto Pinochet. De plak met de naam ‘Opperbevelhebber Medaille, kapitein generaal Augusto Pinochet Ugarte’ heet nu kortweg ‘Opperbevelhebber Medaille’.  

De naamsverandering volgt op een verzoek uit 2006 van het leger aan het ministerie van Defensie. Volgens legerfunctionaris Gabriel Gaspar “past de naamsverandering in de stapsgewijze modernisering die het leger uitvoert. De vroegere naam van de onderscheiding symboliseert een periode van onprofessioneel gedrag. Daarom zal dit besluit tot naamswijziging het leger goed doen.”

De medaille, verzonnen in 1997 toen Pinochet nog leefde, wordt alleen uitgereikt aan afgestudeerden van de Militaire Academie die afkomstig zijn uit de zogeheten militaire families. Dit zijn families waarvan minstens drie opeenvolgende generaties mannen in het leger hebben gediend. Ondanks dat een jaarlijkse uitreiking niet verplicht is, is de medaille sinds 2007 ieder jaar verleend.

Kamerlid Alfonso de Urresti (Socialistische Partij, PS) die eerder dit jaar had aangedrongen op een onderzoek naar de houdbaarheid van de medaille met de omstreden naam, reageerde positief. “De naamswijziging doet me deugd. Chilenen kunnen weer iets trotser zijn op symbolen voor militaire erkenning, zonder dat een naam verdeeldheid zaait.”

Ook zegt De Urresti vragen te zullen stellen over de houdbaarheid van een andere naam: de Generaal Agusto Pinochet bibliotheek van de Militaire Academie.

Bron : Nodal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug