Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Chili wil handelsrelatie met Cuba stimuleren

Datum : 09/01/2018
Land : Cuba

Chili wil handelsrelatie met Cuba stimuleren

De Chileense president Michele Bachelet bezocht dinsdag 9 januari de Cubaanse leider Raúl Castro, als deel van een reeks staatsbezoeken. Ze prijsde de toename van handelsbetrekkingen tussen de twee landen, maar gaf aan dat deze nog niet hun volledig potentieel hebben bereikt.

De Chileense export naar Cuba is van 1996 tot 2016 verdubbeld, met een huidige totale waarde van 35 miljoen dollar. Meer dan zestig Chileense bedrijven voeren handel met het eiland. Ook het aantal Chileense toeristen dat Cuba bezocht verdrievoudigde tussen 2010 en 2015 tot 49.000. De export van Cuba naar Chili is in tien jaar gestegen van 1,4 naar 4,3 miljoen dollar in 2016. Bachelet vond de cijfers positief, maar onvoldoende gezien het grote potentieel van de groeiende handelsbetrekkingen.

Het investeringsklimaat in Cuba is sterk verbeterd de afgelopen jaren. Door een gebrek aan wettelijke bescherming waren veel buitenlandse investeerders wantrouwig. In 2014 werd een nieuwe wet op buitenlandse investeringen goedgekeurd, waarin belastingverlagingen en een veilig investeringsklimaat werden beloofd. Daarnaast doet Cuba er alles aan om de in 2013 geopende Speciale Ontwikkelingszone Mariel te promoten. De zone, op 45 kilometer ten westen van Havana, bevat een handelshaven, een containerterminal en een groot zakencentrum, waar fiscale voordelen gelden.

Net als Bachelet zei de Cubaanse minister van Buitenlandse Handel Rodrigo Malmierca dat de Cubaanse regering niet tevreden is met het huidige volume van bilaterale handel, omdat het potentieel bestaat deze te vergroten.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug