Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Chili wil lithium op London Metals Exchange

Datum : 14/10/2018
Land : Chili

Chili wil lithium op London Metals Exchange

Chili heeft opgeroepen om lithium te verhandelen op de London Metals Exchange om meer "duidelijkheid" te verschaffen over de waarde ervan, aldus minister van Mijnbouw Baldo Prokurica.

Op dit moment onderhandelen lithiumfabrikanten over contracten met kopers, maar de voorwaarden van de deals worden niet openbaar gemaakt. Critici zeggen dat deze onduidelijkheid een nadelig effect heeft op potentiële nieuwe investeringen in de markt, omdat de waarde van het metaal niet precies kan worden gemeten.

"We willen voorwaarden scheppen om onze producten op een transparante manier te verkopen, en dat vergroot de mogelijkheid dat lithium wordt verhandeld op de London Metals Exchange, zodat er duidelijkheid is over de waarde ervan", zei Prokurica in een verklaring.

De belangstelling voor batterijmetalen zoals kobalt, nikkel en lithium is het afgelopen jaar sterk gestegen door de ambitieuze plannen van de automobielindustrie om elektrische auto's te produceren en schadelijke dampen van voertuigen met fossiele brandstoffen te verwijderen.

De lithiumindustrie van Chili wordt streng gecontroleerd door de staat en de enige mijnbedrijven zijn SQM en Albemarle. De Chileense staat haalt op dit moment het lithium niet zelf uit de grond, hoewel staatsmijnbedrijf Codelco het ultralichte metaal wil delven.

Prokurica zei dat hij een aantal bijeenkomsten had met Britse bedrijven over de mogelijke vorming van partnerschappen met Codelco om uiteindelijk lithiumproducten met toegevoegde waarde te produceren. "Chili is voor elektrische voertuigen wat Saoedi-Arabië voor ruwe olie is", zei hij in een interview.

Chili produceerde vorig jaar 80.000 ton lithiumcarbonaat, wat volgens officiële cijfers 35% van de wereldwijde productie vertegenwoordigt. Chili is 's werelds tweede grootste producent van lithium en bezit 48% van de bekende reserves.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug