Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chili wil uitlevering van ex-guerrillero

Datum : 19/02/2018
Land : Chili

Chili wil uitlevering van ex-guerrillero

De Chileense regering zal Frankrijk om uitlevering vragen van een voormalig lid van de gurerrilla die afgelopen donderdag in Frankrijk is gearresteerd na 22 jaar op de vlucht te zijn geweest.

Ricardo Palma Salamanca was veroordeeld voor de moord in 1991 op Jaime Guzmán, een rechste senator en advocaat, tijdens een aanslag op zijn auto. Hij wist vier jaar later per helicopter te ontsnappen uit een hoog beveiligde gevangenis in de Chileense hoofdstad Santiago. De piloot liet een gepantserde kooi naar beneden zakken, waarin Palma Salamanca en verscheidene anderen sprongen en ontsnapten.

Palma Salamanca was lid van het Patriottische Front van Manuel Rodriguez (FPMR), een groep die tegen het militaire regime van generaal Augusto Pinochet. Er wordt aangenomen dat hij in Mexico heeft gewoond en vervolgens in Cuba en Frankrijk. Afgelopen donderdag is hij in Parijs op straat aangehouden en hij moet zich dagelijks melden op een politiebureau.

Frankrijk zal het uitleveringsverzoek volgende maand onderzoeken. De Chileense minister van Buitenlandse Zaken, Heraldo Muñoz, zei dat de regering en prestgieuze advocaat in de arm had genomen voor de afwikkeling van deze zaak.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug