Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Chili ziet af van waterkrachtproject in Patagonië

Datum : 11/06/2014
Land : Chili

Chili ziet af van waterkrachtproject in Patagonië

De Chileense regering heeft afgezien van wat het grootste energieproject in de geschiedenis van het land zou zijn worden. Het HidroAysen project voorzag in de bouw van vijf enorme dammen in twee rivieren in een prachtig deel van Patagonië. 

“Veel aspecten van dit project waren slecht doordacht”, zei minister van Energie, Máximo Pacheco. Milieuactivisten vierden het besluit, omdat het project volgens hen een verwoestende invloed zou hebben op het ecosysteem van de regio. “Deze reusachtige dammen zouden de wildernis, de traditionele cultuur en het lokale toerisme van deze speciale regio in de waagschaal hebben gesteld”, zei Amanda Maxwell, directeur Latijns Amerika van de Raad ter Verdediging van Natuurlijke Rijkdommen.

Duizenden mensen hebben tegen het HidroAysen project geprotesteerd. Pablo Badenier, de minister van Milieu, zei dat HidroAysen onvoldoende maatregelen had getroffen voor degenen die zouden moeten verhuizen. Ook de mate van schade aan het milieu en de fauna in het gebied waren niet goed berekend. 

De bedrijven achter het project, het Spaanse Endesa en het chileense Colbun, kunnen tegen de beslissing in beroep gaan bij een hof voor het milieu. “Zonder HidroAysen begint het land zich tegen hydro-elektriciteit te keren, de enige echte remedie tegen de voortdurende afhankelijkheid van fossiele energie”, zei Daniel Fernández, de CEO van HidroAysen. Hij omschreef het besluit als een gemiste kans voor Aysen, een van de meest afgelegen en onderontwikkelde gebieden van het land. 

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug