Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Chili zoekt bescherming voor oudste mummies

Datum : 02/05/2019
Land : Chili

Chili zoekt bescherming voor oudste mummies

De oudste mummies ter wereld zijn niet in Egypte maar in Chili te vinden. Ruim 2.000 jaar voordat de Egyptenaren technieken van mummificatie hadden ontwikkeld was het Chinchorro volk hier al in geslaagd, zo bericht CNN.

Het Chinchorro volk vestigde zich in de Atacama woestijn ongeveer 7.000 jaar voor Christus en ontwikkelde een techniek voor mummificatie ongeveer 5.000 jaar voor Christus. Zij waren meer egalitair dan de Egyptenaren die alleen de farao’s mummificeerden.

Het museum van San Miguel de Azapa in het kleine dorp in San Miguel de Azapa heeft ongeveer driehonderd gemummificeerde overblijfselen van het Chinchorro volk, echter is slechts tien procent te zien voor bezoekers wegens het gebrek aan geld en ruimte.

“Het is een zeer heilige collectie omdat de meerderheid van de voorwerpen zijn verbonden met de ceremonie van de dood,” zei curator Mariela Santos over de mummies. De mummificatie begon met baby’s en foetussen, met name wegens de hoge sterftecijfer onder deze groep.

In ruim 4.000 jaar zijn er vijf stijlen van mummificatie te onderscheiden waarbij de meest gangbare rode en zwarte mummies waren. Voor het maken van zwarte mummies werd het lichaam compleet uit elkaar worden gehaald, behandeld en weer in elkaar gezet. Voor de rode mummies werden de vitale organen verwijderd door middel van een kleine incisies en vervolgens werd de lichaamsholte gedroogd.

Chili wil nu dat UNESCO de plaatsen van de Chinchorro als Werelderfgoed erkent. Een voorstel wordt bereid door het land en kan in 2020 worden overgedragen aan UNESCO.

De lokale overheid is ook bezig met de stimulering van archeologische toerisme en het versterken van de lokale vissersgemeenschap om als bewakers van de begraafplaats van de Chinchorro te dienen.

“Wat we proberen aan te tonen is dat we niet alleen beschikken over het oudste bewijs van opzettelijke mummificatie, maar ook dat dit is gedaan door pre-keramische jager-verzamelaars in een ongerepte omgeving die vandaag de dag nog bestaat,” zei fysisch antropoloog Bernando Arriaza. “Dit waren de eerste bewoners in de Atacama regio, dus ik zie ze graag als de pioniers van de woestijn. Ze waren misschien niet technologisch ontwikkeld, maar al hun complexiteit zat in het voorbereiden van de doden.”

De mummies zijn goed bewaard gebleven dankzij het droge klimaat, echter door het veranderende klimaat verslechteren de mummies en hebben ze dringende bescherming nodig.

Bron : Telesur English
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug