Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

China bouwt vierde basis op Antarctica

Datum : 03/01/2014
Land : Argentinië

 China bouwt vierde basis op Antarctica

Het nieuwe Chinese station op Antarctica wordt een centrum voor klimaatonderzoek. Tegelijk versterkt het China’s positie in toekomstige onderhandelingen over de natuurlijke rijkdommen van Antarctica, aldus analisten.

China is een relatieve laatkomer op het koudste continent. Pas in 1985 bouwde het land zijn eerste basis op King George Island. De Verenigde Saten, Rusland, Argentinië en het Verenigd Koningrijk hadden er al decennia eerder meerdere bases.  Sindsdien heeft China de achterstand snel ingelopen.  In 1989 opende het Zhongshan Station op Larsemann Hills en in 2009 kwam ere en derde basis in Kunlun. 

Antarctica is een “algemeen goed”, wat betekent dat geen enkel land het gebied bezit. Het Antarctisch Verdrag, dat in 1959 is getekend door twaalf landen en in 1983 door China, verbiedt landen “enige vorm van autoriteit” te claimen over het continent dat over grote hoeveelheden kolen, olie en mineralen als ijzer en koper beschikt. Onder het protocol tot bescherming van het milieu van het Antarctisch Verdrag, dat in 1991 is getekend, is alle mijnbouw op Antarctica verboden. Het enige dat is toegestaan, is wetenschappelijk onderzoek. 

Het protocol staat vast tot 2048 en wordt dan opnieuw bekeken. Daarom proberen landen een stem te garanderen bij de toekomstige onderhandelingen door er al vast investeringen te doen door een wetenschappelijke basis. “De nieuwe basis consolideert China’s aanwezigheid in Oost-Antarctica”, zeg Anne-Marie Brady, onderzoekster aan het Wilson Center in Washington DC, die een boekschrijft over de poolstrategie van China. “China speelt een lang spel in Antarctica, net zoals Korea, India en Rusland die expliciet hun belangstelling voor de minerale rijkdommen van Antarctica kenbaar hebben gemaakt.” 

Het nieuwe station, met de naam Taishan, wordt gebouwd op Princess Elizabeth Land in Oost-Antarctica, tussen de stations Zhongshan en Kunlan. China’s mammoet ijsbreker, een helder rood schip met de naam Snow Dragon, is vorige maand uit China vertrokken naar Antarctica om de bouwmaterialen voor het nieuwe station te brengen. 

Foto: de eerste Chinese basis ‘Great Wall’ op Antarctica

 
Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug