Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

China en VS stellen Caribische belangen veilig

Datum : 03/07/2013

China en VS stellen Caribische belangen veilig

Terwijl Duitsland slechts de premier van China over de vloer kreeg, ontving Trinidad & Tobago eind mei president Xi Jinping. Hij werd het allereerste Chinese staatshoofd ooit dat de Caribische aardgasproducent bezocht. Bovendien had de eilandenstaat, vooral bekend om zijn witte stranden, wuivende palmbomen en ruige carnavalsfeest, een paar dagen daarvoor pas de Amerikaanse vicepresident Joe Biden ontvangen. Een voorschot op een visite van president Obama, die later dit jaar eveneens naar de regio afreist.

China en de VS hebben heel wat belangen veilig te stellen in de Cariben, met handel als grootste gemene deler. Zo tekende vicepresident Biden met de eilandengroep een overeenkomst die op termijn moet leiden tot permanent overleg over handelskwesties. China, de grootste energieconsument ter wereld, is uitermate geïnteresseerd in het gas van Trinidad. De afgelopen zes jaren verdrievoudigde de waarde van de goederenstroom tussen Beijing en Port of Spain. Ook op het tropische hout van Guyana en Suriname heeft de Volksrepubliek zijn zinnen gezet. Meer dan de helft van de houtexport van Suriname, het dichtstbeboste land ter wereld, gaat naar het oosten.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug