Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

China leent aan Suriname voor woningbouw

Datum : 31/07/2012
Land : Suriname

China leent aan Suriname voor woningbouw

China heeft US$ 47 miljoen geleend aan Suriname voor de bouw van 1000 woningen. De overeenkomst is op het Ministerie van Buitenlandse Zaken ondertekend door minister Winston Lackin en de Chinese ambassadeur Yuan Nansheng, in aanwezigheid van journalisten. Minister Lackin benadrukte dat president Desi Bouterse woningbouw een hoge prioriteit geeft en dat China hierin een goede partner is. Tijdens de ceremonie bedankte de minster dan ook China namens de president en de bevolking voor de lening.

De duizend woningen zijn nog maar het begin. Bouterse heeft bij zijn aantreden beloofd 18.000 woningen te bouwen. 5.000 hiervan zullen met financiële hulp van China gebouwd worden. Het project dient niet alleen bij te dragen aan de ontwikkeling van Suriname maar ook aan de werkgelegenheid. Ambassadeur Nansheng noemde de ondertekening een verdieping van de relatie tussen Suriname en zijn land. ‘‘Deze overeenkomst brengt de samenwerking naar een hoger niveau”. Verder zei hij dat de Chinese regering hiermee een bijdrage levert aan de verwezenlijking van de droom van de Surinaamse regering om de woningnood op te lossen.

Volgens Lackin zullen de woningen gebouwd worden door het Chinese bedrijf Dalian, in samenwerking met kleinere lokale bedrijven. Voor Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging (AAV) is dit nog niet zeker. ‘‘Voor zover mij bekend is geen enkel Surinaams bouwbedrijf betrokken bij het project”. Wel zei hij dat de AAV in het begin betrokken is geweest bij de regeringsplannen. Maar omdat de regering zelf geen geld had voor het project, en de AVV de bouw ook niet kon financieren of voorschieten, werd de AVV niet betrokken bij de verder plannen. Toch hoopt Wong op een goede afloop. ‘‘Ik hoop dat Surinaamse bouwbedrijven en leveranciers op de één of andere manier alsnog worden betrokken bij dit project. Hopelijk zullen ze niet alleen politiek of Chinees gelieerde bedrijven betrekken. We pleiten voor een transparante deal, zodat iedereen een graantje kan meepikken”.

Bron : De West
Bookmark and Share


Terug