Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

China steunt Venezuela bij stroomstoring

Datum : 15/03/2019
Land : Venezuela

China steunt Venezuela bij stroomstoring

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Lu Kang, zei afgelopen woensdag tijdens een persvoorlichting dat zijn regering klaar staat om assistentie en technische steun te bieden om de stroomtoevoer in Venezuela te herstellen.

“Rapporten concluderen dat de stroomuitval was veroorzaakt door cyberaanvallen op het Venezolaanse elektriciteitsnet. China is hier bezorgd over en hoopt dat de Venezolaanse regering de oorzaak kan identificeren en de stroomvoorziening en sociale orde zo snel mogelijk kan herstellen”.

China’s hulp komt nadat de Venezolaanse president Nicolás Maduro afgelopen dinsdag verklaarde dat zijn regering hulp zal vragen van de Verenigde Naties, en landen met ervaring met gelijksoortige aanvallen zoals China, Rusland, Iran en Cuba. Hij voegde hieraan toe dat een speciaal comité wordt gevormd, met inbreng van internationale experts, om de sabotage van de Guri-energiecentrale te  onderzoeken.

Op de vijfde dag van de landelijke stroomstoring verklaarde de Venezolaanse vicepresident van Communicatie en Toerisme, Jorge Rodriguez, dat de elektrische voorzieningen bijna volledig zijn hersteld. Volgens de minister van Waterstaat, Evelyn Vasquez, zouden ook de watervoorzieningen snel worden hersteld.

Volgens de Venezolaanse regering zijn de energieproblemen veroorzaakt door acties met steun uit het buitenland om het land te destabiliseren. President Maduro bevestigde dat de aanvallen kwamen uit de Amerikaanse steden Houston en Chicago, en dat er bewijs is hoe de sabotage is uitgevoerd.

Ondanks dit, en een reeks van eerdere opmerking over interventies door Amerikaanse senatoren, heeft de Venezolaanse regering de hoop uitgesproken dat de diplomatieke relaties tussen beide landen weer genormaliseerd kunnen worden, met de VN als mediator.

“De Bolivariaanse Republiek van Venezuela ratificeert haar onverandede bereidheid om de communicatiekanalen en de dialoog met de regering van de Verenigde Staten te behouden, zolang deze binnen het raamwerk blijven van gelijkheid en wederzijds respect”, tweette de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, afgelopen dinsdag.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug