Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

China strategische partner Panama in Latijns Amerika

Datum : 23/01/2018
Land : Panama

China strategische partner Panama in Latijns Amerika

China, de op een na grootste gebruiker van het Panamakanaal, erkent de belangrijke rol van de Midden-Amerikaanse natie in Beijing’s zoektocht naar verbinding met de wereld. Dit zei de Chinese ambassadeur in Panama, Wei Qiang, tijdens een persconferentie op maandag 22 januari.

Panama is als transportknooppunt en financieel centrum volgens hem een strategische locatie voor Chinese zakelijke initiatieven. De president van Panama, Juan Carlos Varela, sprak meermaals zijn steun uit voor de Chinese initiatieven.

De Chinese ambassadeur zei dat China toegewijd is Panama te helpen met het ontwikkelen van  infrastructuur, logistiek en handel. Vertegenwoordigers van de Bank of China en de Industrial and Commercial Bank of China bezochten vorige week het land om investeringsmogelijkheden te verkennen.

Op dit moment bestuderen de landen de mogelijkheid van een bilateraal vrijhandelsverdrag en de bouw van een hogesnelheidslijn door Panama. Vooral sinds het aantreden van de Amerikaanse president Trump speelt de Chinese overheid in op de kansen die de Verenigde Staten in Latijns Amerika laten liggen.

Volgens Bloomberg News biedt de onzekerheid over de plannen van president Trump – uit het klimaatakkoord van Parijs stappen, het bouwen van een zuidelijke grensmuur en het opnieuw bevriezen van de betrekkingen met Cuba – een opening  voor China om meer terrein te veroveren.

Bron : Latin American Herald Tribune, Xinhua News, Bloomberg News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug