Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

China wil sneltrein door Suriname

Datum : 14/12/2017
Land : Suriname

China wil sneltrein door Suriname

China zou graag sneltreinverbindingen in Suriname willen aanleggen die aansluiten op de omliggende landen. Voor zijn economische expansie wil China vanuit het One Belt One Road Initiative (Obor) ook in Zuid-Amerika weg- en zeeverbindingen aanleggen.

Door de toekomstige treinverbindingen "van noord tot zuid en van oost tot west" wordt Suriname volledig meegenomen in de ontwikkeling van Zuid-Amerika, zegt professor Jiang Shixue (foto), hoofd van het Centrum voor Latijns-Amerikaanse Studies van de Universiteit van Shanghai. Er moeten treinen gaan rijden tussen Suriname, Frans-Guyana, Guyana, Brazilië en Venezuela - "en verder richting de rest van Midden -Amerika".

De hoogleraar sprak donderdag tijdens een seminar over de relatie tussen China en Latijns Amerika en het Caribisch gebied, met de nadruk op de Obor-plannen. Dit mega-infrastructurele project zal leiden tot werkgelegenheid, bedrijvigheid voor toeleveranciers en regionale integratie.

"Op zich een goed voornemen", zegt Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname. Maar hij bekijkt de zaak ook kritisch: "Suriname heeft momenteel geen ruimte meer om de grote leningen te sluiten die nodig zullen zijn om een dergelijk project uit te voeren. Wat wij nu nodig hebben, is de begroting van de overheid opschonen. Daarna moeten wij als land nagaan hoe wij onze productiviteit per direct kunnen verhogen."

Statistieken van de Centrale Bank van Suriname wijzen uit dat er jaarlijks tussen twintig en dertig miljoen US dollar aan investeringen uit China in Suriname worden gedaan, volgens Ramautarsing "voornamelijk in de handel". Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei tijdens het seminar dat Suriname openstaat voor investeringen in diverse productiesectoren, van landbouw tot mijnbouw.

Bron : De Ware Tijd online
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug