Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

China wil zaken doen met Latijns Amerika

Datum : 21/08/2010

LATIJNS AMERIKA - China, de op een na grootste economie in de wereld probeert zijn relaties met Latijns Amerika uit te bouwen. Volgens een recent rapport van de Economische Commissie voor Latijns Amerika en de CarIben (Eclac) zal China de Europese Unie in 2011 inhalen als de op één na grootste handelspartner van Latijns Amerika. Verschillende Latijns-Amerikaanse landen onderzoeken actief de mogelijkheden tot samenwerking met China op het gebied van mijnbouw, energie, landbouw, infrastructuur en wetenschap en technologie, staat in het rapport.
China diversifieerde zijn investeringen in Latijns-Amerika in de afgelopen jaren van bodemstoffen naar fabricage en de dienstenindustrie. De interesse van het land in Latijns-Amerika varieert van olie in Venezuela tot hout uit Guyana en sojabonen uit Brazilië. Latijns Amerika heeft China veel grondstoffen en een grote markt voor Chinese producten te bieden. Het continent telt 560 miljoen consumenten en heeft een gezamenlijk bruto binnenlands product van 3,1 triljoen euro.
De Chinese directe investeringen in Latijns-Amerika bedroegen 19,3 miljard euro in 2008. Daarmee maken ze 14,6 procent van alle directe buitenlandse investeringen uit, blijkt uit cijfers van het Chinese ministerie van Handel. De Latijns-Amerikaanse investeringen in China bedroegen bijna 88 miljard euro, ongeveer 14 procent van het totale buitenlandse kapitaal dat China absorbeerde.

De betrekkingen verlopen echter niet vlekkeloos. In heel Latijns Amerika groeit de behoedzaamheid als het gaat om de handel met China. Braziliaanse en Argentijnse fabrikanten beschuldigingen China van dumping, wat leidde tot nieuwe belastingen voor sommige Chinese importeurs. Andere landen maken zich zorgen over de agressieve manier waarop China probeert toegang te krijgen tot energiereserves. In Peru heeft een Chinees staatsbedrijf al bijna twintig jaar te maken met rebellerende mijnwerkers. Ze staken, gaan de confrontatie aan met de politie en stichten brand..
Wang Peng, onderzoeker het Instituut voor Latijns-Amerikaanse Studies van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen, zegt dat Chinese bedrijven in Latijns-Amerika de risico's niet goed inventariseren en meer aan milieuzorg moeten doen. "Als onze bedrijven plaatselijke milieuwetten overtreden, is het niet vreemd dat er spanningen ontstaan."
Ondanks de problemen, blijven de relaties zich ontwikkelen. In april bezocht de Chinese president Hu Jintao Brazilië, Venezuela en Chili. In de Chinese staatsmedia werd het bezoek bejubeld als een belangrijke stap in het beklinken van de betrekkingen met Latijns Amerika.
Brazilië en China ondertekenden een meerjarig actieplan en maakten volgens staatspersbureau Xinhua afspraken op het gebied van cultuur, energie, financiën, wetenschap en technologie en inspectie van de productkwaliteit. Costa Rica sloot eerder dit jaar een vrijhandelsverdag met China.
(IPS)

Bookmark and Share


Terug