Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chinese studenten kiezen voor Spaans en Portugees

Datum : 05/09/2018
Land : Brazilië

Chinese studenten kiezen voor Spaans en Portugees

Naast Afrika richt China zich de laatste jaren steeds meer op landen in Latijns Amerika. En die landen besluiten op hun beurt steeds vaker de traditionele banden met Taiwan te verbreken, in ruil voor relaties met de Volksrepubliek China. Zo was El Salvador onlangs het derde Latijns-Amerikaanse land dat dit jaar Taiwan voor China verruilde, tot ongenoegen van de Verenigde Staten.

De groeiende relaties doen ook de vraag naar Chinezen met kennis van Spaans of Portugees toenemen. Veel jonge Chinezen zien hier een kans op een mooie toekomst.  Zoals Zhang Fangming die ervan droomt om topdiplomaat in Brazilië te worden. Of Sun Jianglin, wier ambitie het is een goede baan in hetzelfde land te vinden. Én ze is gek op Braziliaanse muziek! Beiden studeren aan de Beijing Foreign Studies University, die wel de bakermat van de diplomatie wordt genoemd.

Op dit moment zijn er ongeveer 120 departementen waar Spaans gestudeerd kan worden en 40 waar Portugees wordt onderwezen. In 2016 studeerden 20.000 jongeren Spaans, een forse toename in vergelijking met de vijfhonderd in 1999.

Al langer wordt er in China Portugees gestudeerd, maar tot nu toe kwamen de meeste afgestudeerden daarna in Portugeessprekend Afrika terecht, waar China in bijvoorbeeld Angola en Mozambique een stevige basis heeft gevestigd. Het is de verwachting dat veel van de huidige studenten naar Latijns Amerika zullen trekken. De Verenigde Staten zien dit alles met lede ogen aan en beschouwen China nu als een van de drie topproblemen in de regio, naast migratie en de Venezolaanse crisis. Peking probeert deze zorgen weg te nemen. Zo zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, onlangs dat China niet probeert om “iemands kaas in te pikken” in Latijns Amerika. Maar hoewel de meeste analisten de groeiende invloed van China als louter economische interesse beschouwen, zijn er ook die waarschuwen voor een groeiende militaire dreiging.

De Chinese studenten hebben andere veiligheidszorgen. Sun Jianglin wil Brazilië graag bezoeken als ze haar studie heeft voltooit. Maar ze denkt niet buiten São Paulo te komen. “Andere steden zijn me een beetje te gevaarlijk”, zegt ze, refererend aan de meer dan 60.000 moorden in 2017 in het land.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug