Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cholera dreigt voor 200.000 mensen in Haïti

Datum : 16/11/2010

Cholera dreigt voor 200.000 mensen in Haïti

HAÏTI – De cholera epidemie die sinds half oktober het eiland Haïti teistert, zet nog verder door. Het dodental staat inmiddels op meer dan duizend. Het eiland is het armste land van het Amerikaanse continent en kampt nog steeds met de nasleep van de aardbeving van 12 januari 2010. Veel mensen leven nog steeds in tentenkampen.
De minister van Gezondheid meldde zondag dat het aantal doden is toegenomen met 121 sinds de laatste meting die afgelopen vrijdag werd gepubliceerd. Uit zes van de tien districten zijn meldingen van cholera. Desondanks is het aantal doden per dag licht afgenomen, van 66 naar 46 per dag. Er zijn in totaal 14.642 mensen opgenomen in een ziekenhuis of medische hulppost, waarvan de meesten na behandeling weer naar huis konden. 
Het departement Artibonite (in het noorden), waar de epidemie uitbrak, is nog steeds de hardst getroffen regio met een totaal van 595 sterfgevallen sinds medio oktober, volgens gegevens vrijgegeven door het ministerie van Volksgezondheid. De ziekte zet ook door in de hoofdstad Port-au-Prince waar zondag het dodental op 27 stond. De autoriteiten vrezen dat de cholera nog veel meer levens zal eisen in de overbevolkte hoofdstad, waar meer dan één miljoen mensen in precaire sanitaire omstandigheden leven sinds de aardbeving van januari.
In een interview met AFP verklaart Caroline Séguin, coördinatrice van Artsen Zonder Grenzen in Haïti de relatieve daling door een verhoogde aanwezigheid van medische voorzieningen op het eiland. “Het aantal doden is gedaald nadat wij medische behandelcentra hebben opgezet, maar de instroom van nieuwe gevallen blijft aanhouden. Er komen per dag nog steeds 40 á 50 mensen bij die uit de omringende dorpen komen naar een behandelcentrum waar we 120 bedden ter beschikking hebben voor de ergste gevallen”. Artsen zonder Grenzen heeft voornamelijk centra opgezet in de stad Gonaives in het noorden.

Met nog een kleine twee weken te gaan tot de parlements- en presidentsverkiezingen van 28 november rijst de vraag of deze nog wel doorgang kunnen vinden. Meer dan 4,7 miljoen Haïtianen zullen naar verwachting hun stem uitbrengen op 28 november om te kiezen voor een nieuwe president, 11 senatoren en  99 afgevaardigden. Mirlande Manigat (Rassemblement des démocrates nationaux progressistes - RDNP), die in de peilingen favoriet staat om de huidige president, René Préval, op te volgen, erkent in een gesprek met AFP dat “de huidige context niet gunstig is voor het houden van verkiezingen” en ze noemt hierbij de aardbeving, de cholera en ook de tropische stormen die regelmatig het eiland teisteren. Maar “het is niet redelijk om de verkiezingen uit te stellen”. Leslie Voltaire (Platform Ansanm Nou Fò), een andere presidentskandidaat, deelt haar mening. “We kunnen de verkiezingen niet uitstellen omwille van de cholera. Niemand weet of de situatie nog slechter zal worden binnen één of twee maanden” en hij waarschuwt voor een nieuwe politieke crisis als een interim-regering zou moeten worden aangesteld.
De Verenigde Naties heeft vrijdag een oproep gedaan aan al haar lidstaten om een noodfonds van 163,8 miljoen dollar (120 miljoen euro) op te richten om de epidemie te bestrijden. De organisatie verwacht dat “ongeveer 200.000 mensen de symptomen van cholera zullen vertonen, variërend van milde diarree tot ernstige uitdroging." Elisabeth Byrs, woordvoerdster van de VN, zei dat dit bedrag nodig was om de epidemie de baas te blijven, anders zouden alle inspanningen tot nog toe voor niets geweest zijn. Ze lichtte verder toe dat deze fondsen besteed zullen worden aan het inzetten van meer dokters, de aankoop van medicijnen en materiaal om water te zuiveren. Dit alles om de naar schatting 200.000 mensen te kunnen behandelen die mogelijk besmet kunnen raken door de ziekte. Verder zullen ook fondsen besteed worden aan sanitatie en afvalverwerking in de risicozones.
Op vrijdag heeft de minister van Onderwijs in samenwerking met Unicef een bewustwordingscampagne gelanceerd. Hiermee doet de minister een beroep op de solidariteit en op de eigen verantwoordelijkheid om zo een verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Unicef zal de scholen voorzien van zeep, chloor en schoon drinkwater.
Ondertussen doen steeds meer kritische stemmen van zich horen omtrent de oorzaak van de epidemie. Cholera komt op het westelijk halfrond nauwelijks voor en is ook de laatste 100 jaar niet meer in Haïti gesignaleerd. Haïtiaanse politici en de burgemeester van de Mirebalais leggen de schuld bij het kamp van Nepalese VN-soldaten. De VN heeft een contingent Nepalese soldaten van de  UN Mission for the Stabilization of Haiti (MINUSTAH) gelegerd in Mirebalais, in het gebied waar de epidemie is ontstaan. De plaats ligt in het stroomgebied van de Artibonite rivier, waar de lokale Haïtianen zich sinds jaar en dag wassen zonder ooit besmet geraakt te zijn. In het kamp zou een septische tank door de gevolgen van veelvuldige regenval overgelopen zijn en de inhoud ervan zou de nabije rivier vervuild hebben. Cholera is bovendien een ziekte die in Nepal veelvuldig voorkomt. Journalisten van AP en Al Jazeera zouden ter plekke gezien hebben dat de afval uit het kamp in de rivier terecht komt. De VN wijzen echter deze theorie af, omdat alle Nepalese soldaten op cholera zijn getest vóór hun vertrek en in het kamp niemand besmet is geraakt. Ezili Danto, een Haïtiaans gerenommeerde mensenrechtenadvocate, politiek activiste en oprichtster van Ezili’s Haitian Lawyers Leadership Network (HLLN), pleit in haar blog (Is Haiti’s deadly cholera outbreak an imported disease?) voor een onafhankelijk onderzoek.   
(Le Nouvelliste Haïti/AFP/AP)

Bookmark and Share


Terug