Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cinema Novo 2010 heeft twee Mexicaanse winnaars

Datum : 23/03/2010

Cinema Novo 2010 heeft twee Mexicaanse winnaars

Zondagavond 21 maart sloot de 27ste editie van het Brugse Cinema Novo Festival af met de bekendmaking van de prijzen. De Camera Novoprijs 2010 ging naar de Mexicaanse film Cinco días sin Nora (Nora's Will) van Mariana Chenillo. De jeugdjury koos als winnaar van de Amakourouprijs 2010 voor Norteado (Northless) van de eveneens Mexicaanse Rigoberto Pérezcano.

Volgens het juryverslag pakt Cinco días sin Nora uit "met een kristalhelder scenario en fijne humor die niet voor de hand ligt". Het hoofdpersonage maakt, na de zelfmoord van zijn ex-vrouw, een evolutie door. Hij brengt de ruziënde nabestaanden bijeen. Het titelpersonage van de film is daarbij even nadrukkelijk aanwezig als afwezig. Juryleden dit jaar waren: Jeroen Vanacker (Concertgebouw Brugge), Sigrid Spruyt (VRT), Reinhilde Weyns (VRT), Natali Broods (actrice) en Inge Schelstraete (De Standaard).

Norteado, de winnaar van de Amakourouprijs, gaat over de jonge Mexicaan Andres, die vastbesloten is om illegaal de grens met de VS over te steken. De jongerenjury werd gegrepen door het doorzettingsvermogen van de man die tot het ondenkbare wordt gedreven in zijn zoektocht naar een beter leven. "Regisseur Rigoberto Pérezcano weet maar al te goed hoe hij de evolutie in Andres’ gevoelens moet weergeven. De mooie beelden en passende muziek maakten het geheel af", verantwoordde de jongerenjury haar keuze. De prijs van 1.250 euro gaat naar de regisseur. De jongerenjury 2010 bestond uit Jill De Baets, Marieke Desloovere, Michelle Geerardyn, Waldo Van Raemdonck en Loes Verhaeghe. De top-3 van de publieksprijs zag eruit als volgt: uit: 1. Departures van Yôjirô Takita (Japan), 2. El secreto de sus ojos van Juan José Campanella (Argentinië) en op drie The Cove, documentaire van Louie Psihoyos (Japan/VS).

Cinema Novo 2011 zal de Braziliaanse film extra in de kijker plaatsen.
(www.dewereldmorgen.be)

Bookmark and Share


Terug