Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Claudia Paz y Paz over dood Rios Montt

Datum : 04/04/2018
Land : Guatemala

Claudia Paz y Paz over dood Rios Montt

Op zondag 1 april overleed in Guatemala ex-dictator José Efraín Rios Montt, de generaal die in 1982 door een staatsgreep in het Midden-Amerikaanse land aan de macht kwam en regeerde tot 1983.

De  burgeroorlog in Guatemala duurde van 1960 tot 1996 en leidde tot de dood van naar schatting 200.000 mensen, vooral behorend tot de Maya bevolking. De korte periode dat Rioss Montt aan de macht was behoorde tot de meest gewelddadige en bloedige van de oorlog.

In 2012 werd Rios Montt  aangeklaagd voor het bedenken en uitvoeren van een antiverzetsplan, dat leidde tot de dood van 1.771 Ixil Maya en het met geweld verdrijven van duizenden anderen. Enkele dagen na zijn veroordeling sprak een hogere rechtbank hem vrij op grond van fouten die in het proces gemaakt zouden zijn.

De openbare aanklager die Rios Montt voor het gerecht bracht was mensenrechtenverdedigster Claudia Paz y Paz. Zij tweette zondag naar aanleiding van zijn overlijden: “Hij overleed terwijl hij terecht stond. Dank aan de overlevenden voor hun waardigheid en moed. Opdat het nooit meer gebeurt.”

Vorig jaar werd Rios Montt opnieuw aangeklaagd op beschuldiging van volkerenmoord. Dit proces was nog gaande op het moment van zijn dood. Hij stierf op 91-jarige leeftijd aan een hartaanval. Hector Reyes, advocaat namens de familieleden van de slachtoffers, zei dat het proces niettemin gewoon doorgaat, omdat er nog een tweede generaal, José Rodríguez Sánchez, terecht staat. De dood van Rios Montt betekent alleen dat hij geen deel meer uitmaakt van het proces, voegde Reyes toe.

Bron : Reuter, La Vanguardia
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug