Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

CNV tegen decreet president Guatemala

Datum : 07/09/2018
Land : Guatemala

CNV tegen decreet president Guatemala

De president van Guatemala, Jimmy Morales, heeft per presidentieel decreet laten weten dat hij de door de Verenigde Naties ingestelde commissie tegen de straffeloosheid in Guatemala (CICIG), op korte termijn wil beëindigen. Deze VN-commissie is een van de weinige instanties in Guatemala die de groeiende corruptie aan de kaak stelt. Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV Internationaal: “Voor CNV Internationaal is het overeind houden van de toetsing door de rechtelijke macht in Guatemala essentieel, omdat het werk van onze vakbondspartners staat of valt met een onafhankelijke goed functionerende rechtsorde.” 

CNV Internationaal heeft samen met diverse Europese instanties een oproep ondertekend van de Nederlandse organisatie Impunity Watch tegen deze door Morales op 31 augustus aangekondigde maatregel. Inmiddels hebben de Guatemalteekse autoriteiten op 4 september de commissaris van de CICIG, de Colombiaan Iván Velásquez, de toegang tot het land ontzegd.

13 Europese organisaties die samenwerken in Guatemala maken zich ernstige zorgen over het feit dat deze beslissingen de rechtsstaat ernstig ondermijnen en de onafhankelijkheid van het Guatemalteekse rechtssysteem in gevaar brengen. Zij roepen de Europese Unie en haar lidstaten op om onder meer te eisen dat Guatemala zich aan zijn internationale verplichtingen houdt en de nodige voorwaarden te garanderen voor commissaris Velásquez en de CICIG om hun werk veilig en onafhankelijk voort te zetten.

Verder roept de verklaring op om ervoor te zorgen dat de staat Guatemala de mensenrechten van zijn burgers respecteert en niet terugkeert naar de gewelddadige, repressieve en ondemocratische praktijken uit het verleden.

De volledige tekst van de verklaring is beschikbaar in het Engels en Spaans.

Bron : www.cnvinternationaal.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug