Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Coca in de Dakar

Datum : 12/01/2018
Land : Bolivia

Coca in de Dakar

De deelnemers van de Dakar Rally 2018 (van Lima in Peru naar Córdoba in Argentinië) zijn bij aankomst in de Boliviaanse hoofdstad La Paz verwelkomd met bladerkransen van de cocaplant. Kauwen op de cocabladeren helpt tegen hoogteziekte. De woestijnrally viert op vrijdag 12 januari een rustdag in het op 3.600 meter hoogte gelegen La Paz.

De bladeren bevatten ook een belangrijk ingrediënt voor de harddrug cocaïne, maar Bolivia beschouwt de plant als een voedingsstof en medicijn. President en voormalig cocaboer Evo Morales is een groot pleitbezorger van de cocaplant. Zijn regering nam vorig jaar een wet aan die het mogelijk maakt de teelt van de plant te verdubbelen. “Vroeg of laat moet het cocablad legaal over de hele wereld kunnen worden vervoerd'', aldus Morales.

Donderdag 11 januari kwam het overigens tot een botsing tussen politie en demonstranten in La Paz. Een honderdtal demonstranten, dat de Dakar Rally liever niet naar La Paz zag komen, keerde zich tegen de politie. De agenten gebruikten op hun beurt traangas om de demonstranten uit elkaar te drijven. In de straten van de Boliviaanse stad werden ook bommetjes afgestoken.

De gebeurtenissen speelden zich af vlak naast een baan die door de coureurs van de Dakar Rally gebruikt worden. De wagens van de organisatoren van de legendarische race werden bekogeld met lege flessen en stoelen. Enkele deelnemers werden ook uitgefloten. “Wij willen ziekenhuizen, geen Dakar”, schreeuwden de demonstranten. Oftewel: ze zien liever dat het geld dat aan deze dure race wordt besteed, aan andere dingen wordt uitgegeven.

Bron : De Gelderlander
Bookmark and Share


Terug