Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombia: 118 militairen onderzocht wegens misbruik van minderjarigen

Datum : 02/07/2020
Land : Colombia

Colombia: 118 militairen onderzocht wegens misbruik van minderjarigen

In Colombia worden 118 militairen onderzocht wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Dit verklaarde de opperbevelhebber van het leger, Eduardo Zapateiro, afgelopen woensdag.

Tijdens een nieuwsconferentie die werd uitgezonden via Facebook, zei Zapateiro dat van de 118 militairen er  45 al zijn ontslagen en dat naar de overige 73 een strafrechtelijk onderzoek loopt bij het Ministerie van Justitie.

De onthullingen komen nadat eerder zeven militairen na hun arrestatie hebben bekend een twaalfjarige meisje van de inheemse Embera Katio groep te hebben misbruikt. Het leidde tot een reeks aan beschuldigingen van het gebruik van seksueel geweld door militairen die aan het licht zijn gekomen.

De huidige cijfers zijn het resultaat van een onderzoek dat in 2016 werd gestart. Volgens Zapateiro hanteert de instantie een zero tolerance beleid omtrent seksueel misbruik van minderjarigen.

“Ik tolereer geen vorm van gedrag dat afwijkt van etische principes, waardes en goede gewoontes”, zei Zapateiro. “Er zijn geen tweede kansen, en alle mensen die zijn betrokken, worden direct ontslagen”, voegde hij eraan toe.

Dergelijke procedures zullen “verschillen per zaak” en het onderzoek reikt tot gebeurtenissen in 2010, en “zo ver als we kunnen gaan”.

De opperbevelhebber ontkende dat het leger systematisch tracht militairen te beschermen tegen beschuldigingen wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Hij ging ook niet in op beschuldigingen van vrouwelijke soldaten die de afgelopen maanden zijn gedaan.

 

Bron : Telesur
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug