Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombia: 2 kinderen dood na werk voor guerrilla

Datum : 15/05/2014
Land : Colombia

Colombia: 2 kinderen dood na werk voor guerrilla

In Colombia zijn twee kinderen omgekomen nadat zij bommen naar een lokaal politiestation moesten dragen. De voortdurende aanvallen van guerrilla tegen de politie in de staat Nariño, in het zuidwesten van Colombia worden steeds erger. De politie beweert dat twee jongens van 13 en 14 werden gebruikt om de bommen te vervoeren naar een politiebureau. De een kwam om bij de explosie en de ander overleed volgende dag (donderdag) aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

De politiecommandant in Nariño acht het westelijke blok van de FARC verantwoordelijk voor de aanslag. Zij zijn aanwezig in het gebied en voeren een campagne van geweld tegen de lokale politie. Dit is niet de eerste keer dat kinderen zijn gebruikt als middel om bommen te deponeren. In 2010 werd een kind gevraagd om een bompakket te leveren in El Charco, Nariño, dat vervolgens ontplofte toen hij het droeg. Hij werd gedood en vele anderen raakten gewond. Bij de ontploffing van deze woensdag overleden de twee kinderen en raakten acht politieagenten gewond.

Het Colombiaanse Openbaar Ministerie publiceerde vorig jaar een rapport waarin zij beweert dat de FARC kinderen gebruikt in het conflict. Zej rekruteren ze ofwel via directe werving of door manipulatie. Gedurende het decennialange conflict is dit al een probleem geweest. Het onderzoek naar de zaak loopt, maar de politie van Nariño heeft gezegd dat de zaak ook doorgespeeld zal worden naar internationale humanitaire organisaties, aangezien het de mensenrechten schendt.

De huidige Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft het gebruik van kinderen in het gewapend conflict veroordeeld en beoordeeld als een oorlogsmisdaad. Opvallend is echter dat hij de naam van de FARC in dit verhaal niet genoemd heeft. De Colombiaanse regering houdt al sinds september 2012 met de FARC vredesonderhandelingen, die president Santos tot een goed einde wil brengen. Rekrutering van kinderen staat niet officieel op de agenda bij de vredesbesprekingen tussen de FARC en de regering, maar is een van de meest omstreden onderwerpen in Colombia in het afgelopen decennium. 

De vredesbesprekingen zijn uitgegroeid tot een belangrijk verkiezingspunt voor de presidentverkiezingen op 25 mei. Santos hoopt op stemmers vanwege zijn poging om vrede te brengen na het decennialange conflict met de FARC. Zijn tegenstander Zuluaga wil dat de vredesbesprekingen onmiddellijk stopgezet worden, omdat dit soort acties volgens hem aantonen dat de FARC geen grenzen kent en wreedheden blijft begaan. Door verder te gaan met de vredesbesprekingen maakt de regering zich hier volgens hem medeplichtig aan.

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug