Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Colombia begint wapenstilstand met ELN

Datum : 02/10/2017
Land : Colombia

Colombia begint wapenstilstand met ELN

De grootste nog actieve rebellengroep van Colombia, de ELN, is zondag voor het eerst in vijftig jaar een wapenstilstand aangegaan met de autoriteiten. Vorig jaar sloot Colombia al een vredesverdrag met guerrillagroep FARC, die veel groter was dan de ELN, eveneens na vijf decennia vol gewelddadige conflicten. President Juan Manuel Santos zei in een verklaring dat hij hoopt dat dit het begin is van een soortgelijke vredesovereenkomst met de ELN. 

Dit is een belangrijke stap in de vredesonderhandelingen tussen de ELN en de Colombiaanse regering die februari in Ecuador zijn begonnen. Nicolas Rodriguez, leider van de ELN, beviel zijn troepen "alle soorten aanvallen te staken en volledig gehoorzaam te zijn aan het wederzijdse staakt-het-vuren." Ook het Colombiaanse leger heeft instructies gekregen operaties tegen de rebellen stop te zetten. 

Ondanks de lopende onderhandelingen waren ELN-troepen nog zeer gewelddadig de afgelopen maanden, met aanvallen op het leger en verschillende gijzelingen (waaronder de gijzeling van de Nederlanders Derek Bolt en Eugenio Follender). De rebellengroep financiert zijn activiteiten vooral met losgeld dat betaald wordt om gijzelaars vrij te laten. In de huidige wapenstilstand heeft de groep echter beloofd geen gijzelingen meer te doen. Ook zullen ze geen landmijnen meer leggen en geen minderjarigen werven. In ruil hiervoor heeft de regering toegezegd de leefomstandigheden van zo'n 450 ELN-leden in gevangenissen te verbeteren. Waanemers van de Verenigde Naties, vertegenwoordigers van beide groepen en medewerkers van de katholieke kerk zijn aangesteld om het nakomen van deze beloften te garanderen. 

De ELN bestaat naar schatting uit minder dan 1500 actieve soldaten, die geholpen worden door zogeheten 'militanten' en aanhangers die logistieke steun verlenen. De groep is vooral actief in het noorden van het land, langs de grens met Venezuela, en in de provincies Casanare, Norte de Santander en Cauca. De volgende ronde vredesbesprekingen zal op 23 oktober plaatsvinden in Quito. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug